Foto: AP/TT

Harvey Weinstein-affären: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein har länge hört till kategorin Hollywoods mäktigaste inom filmindustrin. Nu har flera kvinnor som har jobbat med honom under åren trätt fram och berättat om sexuella övergrepp och våldtäkter. SVT Nyheter har sammanställt vad som hände under veckorna när fallet Harvey Weinstein rullades upp.

2017:

5 oktober – Anklagelserna

  • Utifrån researchmaterial bestående av gamla intervjuer, juridiska dokument och mejl publicerar New York Times ett reportage om att 65-årige Harvey Weinstein har utsatt kvinnor för sexuella trakasserier under tjugo till trettio års tid.  
  • En av dem är skådespelaren Ashley Judd som berättar om en jobbfrukost som visade sig vara en sexuell invit. Även två kvinnor som varit anställda på hans företag The Weinstein company vittnar om sexuella trakasserier och i ett internt meddelande kollegor emellan formulerade en av dem det som ”en giftig miljö för kvinnor inom företaget”.
Harvey Weinstein-affären
Skådespelaren Ashley Judd. Foto: Jordan Strauss/TT

6 oktober – Ber om ursäkt

  • I ett skriftligt uttalande som publiceras i New York Times ber Harvey Weinstein om ursäkt för sitt uppträdande och meddelar att han kommer att ta tjänstledigt.

8 oktober – Sparkas från sitt bolag

  • Efter att anklagelserna mot Harvey Weinstein tagits upp i The Weinstein companys styrelse avgår tre styrelsemedlemmar.  
  • På söndagen, två dagar efter att New York Times reportage publicerats, sparkas Harvey Weinstein från sitt eget företag som han startade 2005 tillsammans med sin bror och sedan dess har varit delägare i.

10 oktober – Fler kvinnor träder fram och ljudinspelning avslöjas

  • Efter fem dagar har anklagelserna mot Harvey Weinstein spätts på och minst 30 kvinnor, många av dem stora namn inom filmindustrin, har delat med sig av upprörande berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns bland annat skådespelarna Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette.  
  • Magasinet New Yorker publicerar nya uppgifter där Weinstien anklagas för våldtäkt. Även en ljudinspelning från en tidigare polisutredning publiceras där Harvey Weinstein erkänner att han tafsat på kvinnan han samtalar med som är mycket upprörd.  
  • Hans fru Georgina Chapman bestämmer sig för att lämna honom. Chapman är en brittisk modedesigner och har varit gift med Weinstein sedan 2007.
Harvey Weinstein och Georgina Chapman har varit gifta i tio år. Foto: Matt Sayles/TT

11 oktober – Männens brist på respons

  • Den brittiska tidningen The Guardian söker över tjugo manliga skådespelare som jobbat med Weinstein under åren, och samtliga nekar till att kommentera eller struntar i att återkomma.  
  • Skådespelarna George Clooney, Ben Affleck och Colin Firth går däremot ut och stöttar de utsatta kvinnorna. Ben Afflecks stöd slog dock tillbaka, då han efter sitt uttalande själv anklagades för att ha tafsat på kvinnor.  
  • Harvey Weinstein nekar via sin talesperson Sallie Hofmeister till anklagelserna.

12 oktober – Polisutredning och utesluten ur filmakademien

  • I och med medierapporteringen inleder New York-polisen en förundersökning mot den våldtäkts- och trakasserianklagade filmproducenten Harvey Weinstein. Vid tillfället har polisen dock inte tagit emot några anmälningar.  
  • Även polisen i London inleder en förundersökning.  
  • Den brittiska filmakademien Bafta utesluter Weinstein ur organisationen
  • Skådespelaren Rose McGowan anklagar Weinstein för våldtäkt

14 oktober – Utesluts ur Oscars-akademin

  • Den amerikanska filmakademien, som delar ut Oscars-priset, utesluter Weinstein.

16 oktober – Weinstein Company kan säljas

  • Efter att Harvey Weinstein sparkats från produktionsbolaget Weinstein Company, som han startat med sin bror, går bolaget ut med att de förhandlar med bolaget Colony Capital om att sälja hela eller delar av The Weinstein Company.

20 oktober – Ytterligare en polisutredning

  • Los Angeles-polisen, LAPD, meddelar att de startat en utredning av Harvey Weinstein för en misstänkt våldtäkt 2013. Det är den tredje i raden av polisutredning av den skandalomsusade filmproducenten.

6 november – Spioner ska ha anlitats för att tysta offren

  • Tidningen The New Yorker rapporterar att Weinstein anlitat privata säkerhetsföretag som pumpat kvinnor på information i syfte att tysta ned skandalen. Bland annat ska utredarna ha upprättat psykologiska profiler som fokuserade på kvinnornas sexuella bakgrund.

2018:

19 mars  – Weinstein Company ansöker om konkurs

  • Mindre än sex månader efter det att anklagelserna om sexuella trakasserier och våldtäkt av flera kvinnor i filmbranschen började strömma in mot grundaren Harvey Weinstein ansökte The Weinstein Company om konkurs.

16 april – New Yorker och New York Times belönas med Pulitzerpriset för Weinstein-rapportering

  • Dagstidningen The New York Times och tidsskriften The New Yorker vinner Pultizerpriset 2018 för sin rapportering om anklagelserna om sexuella övergrepp mot den tidigare Hollywood-mogulen Harvey Weinstein. Rapporteringen kom att bli startskottet för metoo-rörelsen, hösten 2017.

1 maj  – Ashley Judd stämmer Harvey Weinstein

  • Den amerikanska skådespelaren Ashley Judd stämmer filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier. Han anklagas för att ha förstört hennes karriär för att hon inte ville ha sex.

25 maj – Överlämnar sig till polisen

  • Åtta månader efter att affären som drog igång hela metoo-rörelsen briserade, överlämnade sig Harvey Weinstein till polisen. Inför kameror fördes han in på polishuset där han fotograferades och fick lämna fingeravtryck och ifrån sig sitt pass.

31 maj – Åtalas för våldtäkt

  • En åtalsjury på Manhattan i New York röstar för för att ställa den sexbrottsanklagade filmmogulen inför rätta. Harvey Weinstein misstänks enligt åtalet formellt för våldtäkt av första och tredje graden – samt för brottslig sexuell handling av första graden. Enligt tidigare uppgifter handlar det om minst två olika målsäganden och händelser, som ägde rum 2013 respektive 2004.

5 juni – Framträder i rätten

  • Harvey Weinstein har nekat till anklagelserna om sexuella övergrepp och våldtäkt. Även i rätten säger han att han är oskyldig. Två kvinnor är målsägare i fallet.

3 juli – Nytt åtal om övergrepp

  • Weinstein åtalas för sexuella övergrepp på ytterligare en kvinna. Det nya åtalet handlar om sexuella övergrepp av den första graden och ska ha ägt rum år 2006. Harvey Weinstein nekar till brott.

9 juli – Framträder i rätten igen

  • Harvey Weinstein nekar åter till alla anklagelser och domaren beslutar att han kan släppas fri mot borgen.

2019:

12 december – Tillfällig uppgörelse

  • Majoriteten av parterna kommer överens om en tillfällig uppgörelse, som innebär att Weinstein betalar 235 svenska miljoner kronor via sitt försäkringsbolag.

2020:

6 januari – rättegång inleds

  • Weinstein åtalas i två fall. Det ena fallet är en våldtäkt på en kvinna 2006 och det andra avser sexuella övergrepp på en annan kvinna 2013. Totalt vittnade sex olika kvinnor under rättegången. Vittnesförhören pågick under månad. Harvey Weinstein valde att inte vittna.

24 februari – döms för våldtäkt och sexuellt övergrepp

  •  Weinstein befinns vara skyldig till sexuellt övergrepp och våldtäkt i en domstol i New York. Han frias på de grövsta åtalspunkterna men riskerar 25 års fängelse.

11 mars

  • Den tidigare Hollywood-maktspelaren får sitt straff fastställt: 23 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet