Teaterutbildningar känner sig inte hotade

Uppdaterad
Publicerad

Att ge filmroller till amatörer har blivit populärt i Sverige på senare år. Men på teaterutbildningarna ses inte trenden som något hot.

Att vara oprövad som skådespelare och få en stor roll, behöver inte ge någon gratisbiljett in i branschen.

– Ibland vill man spara pengar. Men ofta handlar det om en erfarenhet som är specifik för den personen. En rytm, ett utseende eller en kunskap.

– Frågan är om det kapitalet kan användas till andra produktioner än just den här, om det är något man kan slå mynt av, säger Simon Norrthon, prefekt vid institutionen för skådespeleri på Stockholms dramatiska högskola.

Märker av amatörvåg

Han har märkt av trenden med autencitet, äkthet och dokumentär prägel inom svensk film just nu, och säger att det är något som brukar komma och gå i vågor. Som exempel nämner han de danska Dogmafilmerna. Men han menar att det inte alltid är själva agerandet som hyllas hos amatörskådespelare.

– Om det bara är det privata man vill exploatera, och det inte finns en gestaltande nivå utan att man bara ska vara sig själv... Det tycker jag är cyniskt.

– Filmer som rör sig i utkanten av samhället, bland kriminella eller socialt utslagna. Man tror att om man hittar en som har sådan personlig erfarenhet blir det också sant på ett sätt som lever genom duken. Och att en skådespelare bara spelar kriminell på ett visst sätt, säger Simon Norrthon.

Utbildade sitter säkert

Men fortfarande har de flesta svenska filmproduktionerna utbildade skådespelare. professionella i rollerna.

– Jag känner mig inte hotad av en amatörisering. För att den dagen outbildad arbetskraft gör det bättre... Fine. Då är det så. Jag har inte sett det än, säger Simon Norrthon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framgången för amatörskådespelare

Mer i ämnet