Tre guldbaggar till Män som hatar kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Filmen Män som hatar kvinnor drog det längsta strået när årets guldbaggar delades ut på Cirkus i Stockholm.

Filmen hade när det bara återstod en halvtimme av galan inte fått något pris, men sedan kom de i en följd. Noomi Rapace blev en av kvällens kanske mest väntade pristagare när hon fick hämta en bagge för sin huvudroll i Män som hatar kvinnor.

Därefter presenterade Svenska Filminstitutets vd Cissi Elwin Frenkel vinnaren av Biopublikens pris, som röstats fram av allmänheten. Och det visade sig att Män som hatar kvinnor inte bara gått hem hos biopubliken, det var dessutom en publik som också ville rösta på sin favorit.

Guldbaggegalan

Det sista priset att delas ut på galan var det prestigefulla Bästa film och den kategorin togs också hem av Män som hatar kvinnor.

Klassen Bästa regi vanns av Lisa Siwe för arbetsinsatsen med filmen I taket lyser stjärnorna. Filmen fick ytterligare en bagge i och med att Anki Lidén prisades för Bästa kvinnliga biroll.

Bästa manliga huvudroll gick till Claes Ljungmark för rollen som Sven-Erik i Det enda rationella. Bröllopsfotografen fick två priser: Kjell Bergqvist (Bästa biroll) samt Ulf Malmros (Bästa manus).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggegalan

Mer i ämnet