Tyska tv-bolaget K22 Film & Entertainment tycker materialet från deras dokumentär om Paolo Macchiarini har tagits ur sitt sammanhang. Foto: TT

Tyskt tv-bolag vill stoppa SVT-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

I kväll går sista delen av Dokument inifråns programserie om kirurgen Paolo Macchiarini. Men tyska tv-bolaget som gjort delar av dokumentärens grundmaterial är missnöjda.

De senaste två veckorna har SVT sänt ”Dokument inifrån: Experimentet” – en programserie i tre delar om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini som anklagas för forskningsfusk. Delar av materialet bygger på en dokumentär som det tyska produktionsbolaget K22 Film & Entertainments gjorde om Macchiarini redan 2012.

Men enligt Dagens Medicin överväger bolaget att ta till rättsliga åtgärder för att hindra SVT från att använda deras material, eftersom det har tagits ur sitt sammanhang. Det menar i alla fall bolagets vd, Wolfram Giese, som har mejlat Karolinska institutets rektor Anders Hamsten och råder honom att granska innehållet i programserien.

Hört av sig till SVT också

Enligt Dagens medicin har K22 Film & Entertainment hört av sig till ”Dokument inifrån” under måndagen. Johan Brånstad, projektledare för programmet, berättar för Kulturnyheterna att de har försökt få tag på Wolfram Giese för att ta reda på varför han har ändrat åsikt.

– Vi har haft tät kontakt med K22 under hösten och vi har varit tydliga med vad vi ska berätta. Förra gången vi sågs var Wolfram Giese okej med det, men nu verkar något har förändrats. Det skulle vara bra att prata med honom direkt och höra vad som har hänt, säger han.

Juridiska åtgärder kan inte stoppa dokumentären

Brånstad hoppas att redaktionen kan förklara för K22 Film & Entertainment att deras material är en viktig del i historien. Han tror inte heller att några juridiska åtgärder skulle kunna hindra dokumentärserien från att sändas. De har ett tydligt avtal som ger ”Dokument inifrån” rätt till materialet.

– Det skulle vara en ännu större skandal om det inte gick att berätta om konsekvenserna som operationerna och forskningen har gett. Den som har läckt det här mejlet vill nog så en misstanke om att det vi berättar inte stämmer för att slippa diskutera de här allvarliga missförhållandena.

Opererade in luftstrupar i plast – flera patienter döda

Paolo Macchiarini blev världskänd efter att han 2011 på Karolinska institutet lyckades operera in en luftstrupe gjord av plast, besådd med stamceller från patienten i fråga. Målet med operationen var att vävnad skulle växa över plasten och göra den inopererade luftstupen till en riktig. Tre patienter har opererats på detta vis på Karolinska och två av dem har dött.

Anklagad för forskningsfusk

Hösten 2014 började flera läkare på Karolinska ifrågasätta det som pågick och anklagade Macchiarini för forskningsfusk. En extern utredare blev tillsatt för att se över dokumentationen och han fastslog att Macchiarini var skyldig till forskningfusk.

Trots det friades kirurgen av Karolinska institutets rektor Anders Hamsten som menar att det inte har begåtts något fel i Sverige och att Macchiarini inte har fuskat. I höstas förlängdes kontraktet mellan Karolinska och kirurgen.

Historien kan komma att fortsätta

De två första delarna av ”Dokument inifrån: Experimenten” går att se på SVT Play. I kväll, onsdag, sänds sista avsnittet på SVT 1. Men Johan Brånstad tror att historien fortsätter efter det.

– Det finns massor av frågetecken som måste redas ut. Till exempel Karolinskas inblandning. De måste tvätta sin byk för att kunna ses som en seriös institution igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.