Filmbolagen ger anställda som vill göra abort ersättning

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har film- och tv-branschen hamnat på kant med delstater som Georgia och Florida efter lagar om abort och den så kallade Don't say gay-lagen. Nu måste Hollywood förhålla sig till att flera delstater som filmbolagen verkar i kan förbjuda abort.

Hollywood i Kalifornien är synonymt med den amerikanska filmindustrin. Men faktum är att en mycket stor del av produktionen äger rum i de delstater som väntas förbjuda abort efter landets högsta domstol beslutat att det är upp delstaterna själva att bestämma i frågan.

2019 hotade både Netflix och Disney med att ta anställda och arbetstillfällen med sig från Georgia. I Florida stoppades i år ett lagförslag om att ge Disney, en av delstatens största arbetsgivare, självstyre över ett distrikt efter att företaget tagit ställning mot den så kallade ”Don't say gay”-lagen. Lagen innebär att lärare inte får undervisa i frågor om sexuell läggning eller könsidentitet på ett ”åldersolämpligt” sätt fram till årskurs tre (när eleverna är nio år).

Hittills har inget stort film- eller tv-bolag hotat med att flytta produktion eller kontor från delstater som väntas förbjuda abort eller kraftigt inskränka aborträtten. Däremot har bland andra Disney och Paramount meddelat att de kommer att ersätta resekostnaden för anställda som vill åka till en annan delstat för att göra abort.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.