Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmbolagen ersätter anställda som vill göra abort.

Filmbolagen ger anställda som vill göra abort ersättning

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har film- och tv-branschen hamnat på kant med delstater som Georgia och Florida efter lagar om abort och den så kallade Don't say gay-lagen. Nu måste Hollywood förhålla sig till att flera delstater som filmbolagen verkar i kan förbjuda abort.

Hollywood i Kalifornien är synonymt med den amerikanska filmindustrin. Men faktum är att en mycket stor del av produktionen äger rum i de delstater som väntas förbjuda abort efter landets högsta domstol beslutat att det är upp delstaterna själva att bestämma i frågan.

2019 hotade både Netflix och Disney med att ta anställda och arbetstillfällen med sig från Georgia. I Florida stoppades i år ett lagförslag om att ge Disney, en av delstatens största arbetsgivare, självstyre över ett distrikt efter att företaget tagit ställning mot den så kallade ”Don't say gay”-lagen. Lagen innebär att lärare inte får undervisa i frågor om sexuell läggning eller könsidentitet på ett ”åldersolämpligt” sätt fram till årskurs tre (när eleverna är nio år).

Hittills har inget stort film- eller tv-bolag hotat med att flytta produktion eller kontor från delstater som väntas förbjuda abort eller kraftigt inskränka aborträtten. Däremot har bland andra Disney och Paramount meddelat att de kommer att ersätta resekostnaden för anställda som vill åka till en annan delstat för att göra abort.

Se mer i klippet.

• Rätten till fri abort i USA kom till genom rättsfallet ”Roe mot Wade” 1973. Den amerikanska högsta domstolen slog fast att delstaten Texas dåvarande abortlagar inte var förenliga med konstitutionen. Domslutet ledde till att abort upp till vecka 24 ansågs vara en konstitutionell rättighet, och att det gick emot USA:s grundlagar för delstater att göra det olagligt.

• I juni 2022 river landets högsta domstol upp det nära 50 år gamla domslutet ”Roe mot Wade”.

• Omkring en tredjedel av USA:s delstater väntas införa skarpa inskränkningar i aborträtten efter beslutet. I flera delstater trädde förändringarna i kraft direkt.

• De nio domarna i högsta domstolen utses politiskt. Republikanska presidenter brukar utse konservativa domare, medan demokratiska presidenter utser mer liberalt sinnade domare. Majoriteten blev, efter Donald Trumps tid som president, konservativ. Det har öppnat upp för en ny tolkning av rätten till fri abort.

• Nuvarade president Joe Biden tycker att kongressen bör återupprätta aborträtten som federal lagstiftning. Tillsammans med andra demokrater menar han att mellanårsvalen i höst blir avgörande för aborträtten i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer