Floridas guvernör Ron Desantis. Foto: Daniel A. Varela/TT

Klart: Floridaguvernör slopar Disneys privilegier

Uppdaterad
Publicerad

Disney får inte behålla självstyret över området där Disney world ligger i Florida efter det att Disney öppet motsatt sig delstatens nya ”dont say gay”-lag.

Floridas guvernör Ron DeSantis skrev på fredagen under den lag som ska upplösa Disneys privilegier och den makt som Disney world har på sin mark i staten Florida, en lag som kongressen i delstaten tidigare gett grönt ljus för.  

Disney har över 60 000 anställda i Florida och är delstatens största arbetsgivare. Beslutet väntas få stora ekonomiska konsekvenser för jättekoncernen, som riskerar högre skatter. 

Disney fick självstyrande kontroll över distriktet Reedy Creek 1967, där bland annat Walt Disney World sedan byggdes. Företaget styr över distriktet som en egen lokal makt – man driver in skatter och ansvarar för sophantering och annat som annars ligger på kommunal nivå. 

När nu delstaten tar över ansvaret för distriktet följer inte bara skatter och sopor med, delstaten får även ta över skulder på mellan en och två miljarder dollar – pengar skattebetalarna får stå för. DeSantis påstår dock att han inte räknar med högre skatter för de närboende. 

Det finns enligt lagen fortfarande en möjlighet för Disney att återfå distriktet, vilket enligt bedömare öppnar för omförhandlingar. 

Straffas 

Lagen införs som ett straff då bolaget öppet tagit ställning mot delstatens nya och omskrivna “Don’t say gay”-lag. Den innebär bland annat att det i praktiken blir förbjudet att undervisa barn under nio år om sexuell läggning och könstillhörighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.