Floridas guvernör, republikanen Ron DeSantis. Foto: John Raoux/AP/TT

Florida tar bort Disneys privilegier

Uppdaterad
Publicerad

Disney tog ställning mot en kontroversiell hbtq-lag i Florida.

Nu har delstatens representanthus med stor majoritet röstat för att ta bort företagets särskilda privilegier.

Floridas senat har redan röstat för samma lagförslag och bara guvernören, republikanen Ron DeSantis, skulle kunna stoppa förslaget som innebär att Disney inte längre har privat självstyre över ett helt distrikt – de över 10 000 hektar där bland annat Disney World ligger.

Men DeSantis lär inte stoppa lagen, som är ett direkt svar på nöjesjättens kritik mot Floridas kontroversiella ”Don't say gay”-lag som nyligen röstades igenom. Tvärtom ses den av republikanerna framtagna lagen som hämnd för Disneys kritik.

”Om Disney vill mucka gräl valde de fel kille att göra det med”, skrev guvernören i ett mejl till presumtiva bidragsgivare tidigare i månaden.

Floridas folkvalda röstade formellt för att rita om distrikten inför kommande val – vilket de gjorde, och den nya kartan är nu designad för att närmast garantera en republikansk valseger.

Största arbetsgivaren

Men DeSantis såg till att frågan om Disney också togs upp för votering. För striden med Disney är viktig för guvernören, som sneglar mot att bli Republikanernas presidentkandidat 2024 och behöver konservativa väljares välvilja.

Med över 60 000 anställda i Florida är Disney delstatens största arbetsgivare, och en av Floridas största turistmagneter. Men torsdagens beslut kan få stora ekonomiska konsekvenser för jättekoncernen, som riskerar högre skatter.

Disney fick självstyrande kontroll över distriktet Reedy Creek 1967, där bland annat Walt Disney World sedan byggdes. Företaget styr över distriktet som en egen lokal makt – man driver in skatter och ansvarar för sophantering och annat som annars ligger på kommunal nivå.

Men om delstaten skulle ta över ansvaret för distriktet följer inte bara skatter och sopor med, delstaten får även ta över skulder på mellan en och två miljarder dollar – pengar skattebetalarna får stå för.

Kom med sen kritik

Scott Randolph, skattmästare i Orange County där delar av Reedy Creek ligger, räknar enligt Variety att kommunen kan förlora i runda tal 163 miljoner dollar per år på grund av beslutet.

Disney sade i mars att man skulle dra in donationer till de politiker som röstade för ”Don't say gay”-lagen och i stället stötta organisationer som motsatte sig den. Enligt NBC hade bolaget de två senaste åren donerat 300 000 dollar till politikerna, där ingår bland annat 50 000 till Ron DeSantis.

Disney har ännu inte kommenterat Floridas nya lag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Disney tog ställning mot en kontroversiell hbtq-lag och effekterna blev stora. Se mer i klippet. Foto: Douglas R. Clifford/AP/TT

Don't say gay-lagen

  • Lagen HB 1557, populärt kallad ”Don't say gay” (Säg inte gay), antogs i Florida i slutet av mars och börjar gälla den 22 april.
  • Den innebär bland annat att det i praktiken blir förbjudet att undervisa barn under nio år om sexuell läggning och könstillhörighet.
  • För äldre barn måste undervisningen var anpassad för deras ålder och mognad.
  • Lagen innebär också att föräldrar får lättare att stämma skolor och skoldistrikt om de anser att skolorna undervisar om sexuell läggning, vilket kritiker menar kan hämma lärare än mer.
  • Motståndet mot lagen har varit brett. Hbtq-aktivister, studenter, underhållningsindustrin och Vita huset har kritiserat den.
  • Florida-guvernören Ron DeSantis, republikan, har beskrivit lagen som en rimlig avvägning. – Vi kommer att säkerställa att föräldrarna kan skicka sina barn till skolan för att få utbildning, inte indoktrinering, sade han i samband med att lagen skrevs under.

Källor: AP och Washington Post

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.