Se demonstrationerna i klippet. Foto: Reuters

Disneyanställda i protest mot ”Don't say gay”-lag

Uppdaterad
Publicerad

I USA protesterade under tisdagen ett flertal Disneyanställda mot ett lagförslag som delstaten Florida klubbat igenom. Kritiken riktas mot den så kallade ”Don't say gay-lagen”, rapporterar Reuters.

Under tisdagen initierade ett flertal av Disneys anställd protester i form av walkouts och sociala medier-kampanjer. Anledningen är företagets respons till ett nytt lagförslag som klubbats igenom i delstatssenaten i Florida. Den så kallade ”Don't say gay-lagen” innebär ett förbud mot att diskutera sexuell läggning och könsidentitet i klassrum med barn under 9 år.

I stort handlar den interna kritiken om att Disney inte tagit avstånd från lagförslaget och att företaget ska sluta donera pengar till de politiker som stöttat det.

– Det som Disney gör kan ge ringar på vattnet för hela underhållningsbranschen, därför är det viktigt att vi säger vår sak, säger en anställd på företaget.

Disney besvarar kritiken

På flera ställen i landet gick man i går samman och lämnade sina arbetsplatser för att demonstrera med skyltar med texten ”Disney say gay. We wont go away” och ”Protect LGBTQ kids”. Nu svarar nöjeskoncernen på de anställdas kritik.

– Vi vet hur viktig frågan är för våra hbtq+-anställda och deras familjer och vi respekterar deras rätt att uttrycka sina åsikter, säger en talesperson för företaget och tillägger att Disneys vd Bob Chapek meddelat att man gjort ett misstag i att vara tyst i frågan.

Olika besked inom företaget

Innan tisdagens demonstrationer så meddelade en enhet inom företaget att man står med de protesterande kollegorna. På Twitter skrev strömningstjänsten Disney+:

– Vi tar starkt avstånd från alla lagförslag som inskränker basala mänskliga rättigheter för Hbtq-communityt.

I klippet ovan kan du höra mer och se protesterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.