Skådespelaren Sophia Loren, journalisten Elsa Maxwell och Alfred Bauer i juli 1959. En utredning slår nu fast att Bauer före sin tid som chef för Berlins filmfestival hade ett nära samarbete med nazisterna. Arkivbild. Foto: Konrad Giehr/AP/TT

Filmfestivalchefens nazikopplingar bekräftade

Publicerad

Berlins filmfestival har offentliggjort en utredning som bekräftar att den tidigare festivalchefen Alfred Bauer hade en betydande roll i nazisternas propagandaapparat, skriver Variety.

Utredningen visar även att Bauer åren efter 1945 systematiskt försökte dölja sitt samröre med nazismen, skriver Variety.

Alfred Bauer hade under andra världskriget en hög position i Tredje rikets filmadministration som Joseph Goebbels inrättade 1942. Bauer gick sedan vidare till att leda Berlins filmfestival från den första upplagan 1951 fram till 1976.

Utredningen har tagit sju månader att färdigställa och beställdes av festivalledningen efter att den tyska tidningen Zeit i februari publicerade en artikel om Alfred Bauers nazistkopplingar. Artikeln ledde till att festivalledningen valde att döpa om det filmpris som var uppkallat efter Bauer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.