Svenska filminstitutets vd Anna Serner. Foto: Anders Wiklund/TT

Filminstitutet omfördelar 40 miljoner – stöd till krisande filmbransch

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Filminstitutet, SFI, avsätter 40 miljoner kronor som ska omfördelas för att ge särskilt stöd till aktörer i filmbranschen. Eftersom filminspelningar drabbas hårt av spridningen av coronaviruset med uppskjutna produktioner och inställda premiärer vill man mildra de negativa effekterna.

”Vi gör allt vad vi kan just nu för att hjälpa den filmbransch som vi ser har stora problem”, säger Filminstitutets vd Anna Serner i ett pressmeddelande.

Det gör man bland annat genom ökat stöd till biografer, med 20 kronor per såld biljett i stället för som tidigare tio. Stödbudgeten för lansering av film förstärks med fem miljoner, det gör även stödet till utvecklingen av filmprojekt i en tidig fas.

Filmproduktioner som har planerad inspelningsstart före 1 juni kommer att ha möjlighet att söka utökat produktionsstöd. SFI meddelar att det kan bli aktuellt med fler åtgärder och att de befintliga medlen inte är tillräckliga för att säkra framtiden för svensk film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.