Filmkritikern: Här är sommarens bästa filmer

Uppdaterad
Publicerad

IQ-nivån går ju ner rejält på repertoaren under sommaren, så även detta coronaår. Det är mest tama blockbusters och ett gäng uppföljare som toppas av den helt oumbärliga bilfilmen Fast and furious 9…

Men visst finns det ljuspunkter.

Old

M Night Shyamalan är en fantasifull thrillermakare som mixar toppar och floppar med gott humör. Den här gången handlar det om ett gäng människor som blir fast på en strand där de plötsligt börjar åldras med galopperande fart. Kan bli intressant, och snacket säger att det är något av återkomst för Shyamalan.

Sommaren 85 (Été 85)

Franske Francois Ozon är en stor favorit med ovanligt bred repertoar som sträcker sig från bjärt komedi till mörkaste thriller och den här gången får vi en berättelse om knepig kärlek i ett solstänkt Normandie. Jag har inte sett den ännu men jag kan sätta min solhatt på att Ozon ännu en gång sätter huvudet direkt på relationsspiken.

The father

Om nu högsommaren ser tunn ut så är sensommaren desto fetare. En av många spännande titlar är dramat The father – och där får vi kliva in i sinnet på en demenssjuk gammal man, i Anthony Hopkins Oscarsvinnande gestalt. Låter det otäckt? Det är det också, men också oerhört suggestivt och välberättat. Kan vara årets bästa film, redan nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.