Robotarna R2D2 och C3PO dyker upp som påskägg i Jakten på den försvunna skatten

Filmkritikern tipsar om fyra påskägg ur filmvärlden

Publicerad

Filmhistorien är full av så kallade påskägg, det vill säga små internskämt och referenser som inte är en del av handlingen. Lagom till påsk delar Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin med sig av sina bästa tips på påskägg i filmens värld.

De kallas för påskägg, de där små interna skämten och bonusprylar som finns inlagda lite överallt i filmhistorien. Alltså små detaljer och referenser som inte är en del av handlingen utan bara ska höja humöret. De som är så svåra att uppfatta vid en första titt.

Termen kommer från traditionen att gömma just påskägg, och lär i den här filmformen enligt myten stamma från kultfilmen Rocky horror picture show där teamet ska ha lekt ”gömma ägg” och sedan glömt bort att ta bort dem inför inspelning, varför de dyker upp lite här och där.

Hollywoodpolarna George Lucas och Steven Spielberg var speciellt förtjusta i den här leken och brukade lägga in små hänvisningar till varandras filmer, i sina egna verk. Det är därför man exempelvis kan se robotarna R2D2 och C3PO dyka upp som små ornamenteringar i Steven Spielbergs Jakten på den försvunna skatten, och på samma sätt se ett gäng E.T-figurer i George Lucas Star wars – Det mörka hotet.

Pixar i sin tur, brukar lägga i princip alltid klämma in internreferenser i alla sina filmer men i Toy Story-serien finns även en del blinkningar till Stanley Kubricks inte alls barntillåtna The Shining. Bland annat i den första Toy Story, där man kan se hur heltäckningsmattan i elake Sids hus har samma mönster som i nämnda klassiska skräckfilm.

I thrillern The Departed har Martin Scorsese låtit lägga in någon form av ett X (korsade tejpbitar, balkar och så vidare) i närheten av de rollfigurer som snart kommer att dö, och… ja, så där fortsätter det i den eviga planteringen av påskägg – till för att upptäckas av den skarpögde.

Kul trivia som finns dokumenterad lite överallt på webben. Bland annat här, och här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.