• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Det politiska spelet i Adults in the room är ingen vacker historia, menar Sofia Olsson. Foto: Jessica Forde/Njuta Films

Filmrecension: Greklands ekonomiska kris skärskådas i Adults in the room

Uppdaterad
Publicerad

87-årige filmlegendaren Costa-Gavra nya film är baserad på Yanis Varoufakis bok om hur Grekland försökte komma ur krisen 2015. Adults in the room påminner och fördjupar bilden av en ekonomisk kris i närtid, men kämpar med spänningen i en berättelse där vi redan vet hur det slutar, menar Kulturnyheternas Sofia Olsson.

Skuldkrisen i Grekland? Syriza var det va? Och nåt tjafs med EU..? Ständigt bombarderad med nya världshändelser, krig och katastrofer är det lätt att bli blasé och glömsk inför samtidshistorien. 87-årige filmlegendaren Costa-Gavra nya film Adults in the room friskar upp minnet, och ger blodfattiga saker som finanskriser rosor på kinderna

Efter att vänsterpartiet Syriza vunnit valet får nytillträdde finansministern Yanis Varoufakis uppgiften att baxa vallöftet, om att förhandla bort Greklands enorma skuld, i hamn. Han måste få den så kallade ”trojkan”; EU-kommissionen, IMF och ECB att släppa järngreppet om Greklands ekonomi, utan att svika förtroendet hos partiet och det grekiska folket. 

Han åker runt i Europa som en charmerande duracellkanin och pläderar övertygande om varför det är en dålig idé att tvinga på Grekland ett omöjligt strukturanpassningsprogram som får skulden att växa och BNP att sjunka. I varje församling briljerar han, står rakryggad utan vare sig slips eller politisk erfarenhet, och retar gallfeber på alla.

Costa-Gavras har ett gediget CV som makare av politiska thrillers, bland annat om militärkuppen i Chile. Att skruva till förhandlingar med EUs finansnissar till spänning är en svårare uppgift, men han lyckas. Framförallt genom den energi som emanerar från centralfiguren Yanis (Christos Loulis), hans retoriska förmåga och idealism.

Det politiska spelet genom novisen Yanis ögon är ingen vacker historia. Det tas artigt i hand och sticks knivar i rygg. Här finns inga Gordon Gecko-skurkar att bekämpa, däremot kadrer av grå kostymer i tråkiga konferensrum. Estetiskt är det minst sagt uppförsbacke men filmfotografen Giorgos Arvanitis extrapolerar det gråbeiga och stryker under den kafkaeska cirkus som Yanis hamnar i. 

Sämre är de grafiska genvägarna i form av flygande siffror som ska visualisera skuldkarusellen, och nog kunde väl Yanis ha fått någon enstaka dålig sida och inte alltid vara smartast i rummet?

Den största behållningen är tanken om att ekonomi alltid är politik och vilja. Den är inget självspelande piano, marknadens hand inte osynlig. Greklands skulder var till en början en effekt av misskötta statsfinanser, men den följande skuldkrisen var ett strategiskt val av ”trojkan”. I en nyckelscen medger antagonisten, tillika Tysklands finansminister, exakt detta. Grekland måste stå i skamvrån som ett varnande exempel.

Även om Yanis är en karismatisk superhjälte vars krafter är retorik och stapeldiagram och Costa-Gavras lyckats hålla spänningen i gång finns det ett inbyggt problem i och med att vi har att göra med verkligheten. Vi vet att Yanis kommer att misslyckas och att slutet blir snöpligt, för att verkligheten är det. Om hjältarna inte vinner, hur knyter man ihop sin thrillerdramaturgi? 

Costa-Gavras avslutar med att lämna verkligheten och gå in i en mardrömslik och absurd dansscen med bland annat Angela Merkel. Det är kul i sin totala respektlöshet, men också just... snöpligt.

Betyg: 3

Manus: Costa-Gavras efter bok av Yanis Varoufakis

Regi: Costa-Gavras

I rollerna: Christos Loulis, Alexandros Bourdoumis, Ulrich Tukur mfl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet