Romcoms + Hannes Fossbo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturnyheternas filmredaktör Hannes Fossbo valt ut sina tre favoritromcoms. Foto: Pernilla Edholm

Filmredaktören tipsar: Romantiska komedier

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på åtta år har en romantisk komedi dragit in över 100 miljoner dollar i biljettintäkter på världsmarknaden.

Detta har fått branschmedia att spekulera i om genren är tillbaka från streamingträsket.

Den romantiska komedin ”Anyone but you” med Sydney Sweeney och Glen Powell blev en hit efter att ha dragits med låga försäljningssiffror under den viktiga premiärhelgen – då de flesta biofilmer drar in som mest biljettpengar.

I slutet av januari hade den dock blivit den mest inkomstbringande romantiska komedin på åtta år på den globala biomarknaden – sedan den senaste Bridget Jones-filmen 2016.

Sociala medier tros ha bidragit, då det har blivit en grej att filma när man sjunger med i Natasha Bedingfields ”Unwritten” i filmens sista scen.

Comeback för romcom på bio?

Förra året hade inte mindre än 23 romantiska komedier premiär och branschtidningen Variety frågar sig om framgångarna för ”Anyone but you” kan skicka en signal till Hollywood om att suget efter romcom-filmer på bio är tillbaka efter ett ljummet utbud på strömningstjänsterna.

“'Anyone but you' är bara en syntetisk romantisk komedi som framkallar viss gåshud, men den levererar också något man inte kan få hemma: den elektriska känslan av att se två människor bli kära och bråka, omgiven av en publik som vet precis vad som pågår”, skriver Variety.

För den som planerar att se en gammal goding till romantisk komedi på alla hjärtans dag har Kulturnyheternas filmredaktör Hannes Fossbo valt ut sina tre favoriter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.