Foto: Jessica Gow/TT arkiv

Filmstaden planerar att stänga biograferna igen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största biografkedja gör sig redo att stänga igen efter regeringens besked om att max åtta personer får samlas. Samtidigt råder oklarhet om restriktionerna gäller biografer då direktiven från Tegnell är otydliga.

– Det är så himla dystert, men vi kommer behöva stänga. 24 november – 22 december. Det är så länge åtta personersgränsen ska gälla, sen är det klart att det är svårt att veta när man får besked hur det blir efter 22 december, säger Helena Eklund, commercial director på Filmstaden.

Helena Eklund framhåller att juldagen är den svenska biografbranschens viktigaste premiärdag och att det i nuläget är oklart om det går att hålla öppet. I P1:s Studio ett menade statsepidemiolog Anders Tegnell att biograferna inte nödvändigtvis behöver stänga, men Helena Eklund menar att Filmstaden och dess jurist tolkat restriktionerna som att man inte kan hålla öppet för fler än åtta personer per salong.

– Vi tycker att det är oklart, FHM sa inget till oss om det, men de verkar inte vara helt koordinerade. Som vi och vår jurist har uppfattat det här är det åtta som gäller, säger hon och tillägger att om salongerna kan hållas öppna för femtio personer så kommer Filmstaden att göra så.

Kedjan Svenska bio kommer att hålla öppet. De har 37 biografer på 33 orter i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.