Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klaus Mäkelä kommer från och med 2027 att vara ny chefsdirigent och musikalisk ledare för Chicago Symphony Orchestra. Foto: Chicago Symphony Orchestra

Finländsk stjärndirigent ny ledare för Chicago Symphony Orchestra

Publicerad

Den finländske dirigenten Klaus Mäkelä blir ny ledare för Chicago Symphony Orchestra. 28-årigen blir därmed den yngsta ledaren i orkesterns 133-åriga historia.

Orkestern meddelade på tisdagen att Klaus Mäkelä från och med 2027 kommer att vara ny chefsdirigent och musikalisk ledare.

Mäkelä har tidigare varit chefsdirigent för Orchestre de Paris – en post som han tog över efter Daniel Harding – och har gjort flera gästspel i Sverige i både Kungliga filharmonikerna, Göteborgs symfoniker och Sveriges Radios symfoniorkester.

”Hedrad och tacksam”

I en intervju på orkesterns hemsida säger Mäkelä att han känner sig ”hedrad och djupt tacksam över att få ge sig ut på den här resan för det är en orkester med sådan briljans, styrka och känslighet på en och samma gång”.

Hör mer om den nya chefsdirigenten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.