Foto: Jan Lööf

Flera svenska tecknare i upprop mot Nato

Uppdaterad
Publicerad

I ett upprop publicerat av Aftonbladet protesterar nu fler än 70 svenska tecknare mot Sveriges militära upprustning. Illustratören Karin Z. Sunvisson ligger bakom initiativet.

För första gången är en majoritet av medborgarna för ett svenskt medlemskap i Nato, det visar en undersökning gjord av Novus. 51 procent vill att Sverige går med i försvarsalliansen.  

Samtidigt har fler än 70 svenska tecknare gått samman i ett upprop mot Sveriges militära upprustning. “Moment 2022 – Nej till kärnvapen! – Nej till Nato!”, som uppropet heter, är samordnat av satirtecknaren Karin Z. Sunvisson.

Sverige och Nato

– I krig har bilder använts som krigföring. Nu vill vi använda våra bilder för freden,mot militarismen och mot upprustningen.

”Våld föder våld”

Tanken med initiativet är enligt Karin Z. Sunvisson att visa på att våld föder våld. I uppropet formuleras även en protest mot att ”den svenska regeringen valt att inte skriva under det FN-avtal som förbjuder kärnvapen”

Genom att använda bildmedlet hoppas Sunvisson kunna ge ett bestående avtryck.

 – Du kan välja att inte läsa en text, men när du väl har sett en bild så har du sett den.

Magdalena Andersson med atombomb  

Bland de tecknare som skrivit under uppropet finns Lasse Åberg, Lena Sjöberg, Jan Lööf och Cecilia Torudd. De satiriska bilderna som uppropet består av skildrar bland annat Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg,  dystopiska landskap och Sveriges statsminister Magdalena Andersson bärande på en atombomb.

Enligt Nato är kärnvapen en central del i alliansens försvarspolitik och alla medlemmar är en del av att planera och öva med vapentypen.

Men att gå med medför inte automatiskt placering av atomvapen i medlemslandet. Organisationen har inga egna kärnvapen utan har tillgång till USA:s och Storbritanniens. I Europa finns enligt FN nato-kärnvapen utplacerade i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Italien och Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet