Ska Sverige gå med i Nato? I en undersökning av Novus säger 51 procent av svenskarna ja. Foto: VALDA KALNINA/EPA/TT

Novus: Majoritet av svenskarna vill se Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

För första gången är en majoritet av medborgarna för ett svenskt medlemskap i Nato, enligt en undersökning gjord av Novus. 51 procent vill att Sverige går med i försvarsalliansen.

För en dryg vecka sedan var 45 procent av svenskarna för ett Natomedlemskap, enligt senaste Novus-undersökningen. Nu har stödet klättrat över 50 procent för första gången.

Ökat stöd efter finskt besök

Novus undersökning är gjord efter att den finska statsministern Sanna Marin besökte Stockholm och höll gemensam presskonferens tillsammans med statsminister Magdalena Andersson.

Finland anses ha närmat sig ett ja till Nato, vilket kan öka sannolikheten för ett ja även från svenskt håll. Ett finsk ja till medlemskap skulle ha också ha stor effekt på den svenska opinionen.

– 64 procent av svenskarna vill gå med om Finland gör det, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Det finska beskedet om Nato väntas enligt Sanna Marin inom några veckor. I Sverige pågår just nu en säkerhetspolitisk analys mellan regeringen och riksdagens partier. Rapporten ska vara klar senast den 31 maj men Magdalena Andersson har flaggat för att analysen kan vara klar tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har debatten om Nato svängt – se politikernas uttalanden från årsskiftet till i dag i klippet. Foto: SVT arkiv och Anders Wiklund/TT

Färre emot ett medlemskap

Enligt Novus är 24 procent av medborgarna emot ett svenskt Natomedlemskap, vilket är en minskning sedan senaste mätningen. Det märks bland annat bland Socialdemokraternas väljare.

– De socialdemokratiska väljarna har inte ökat i andel som är för ett medlemskap, dock har andelen som är mot minskat och fler är nu tveksamma.

Hälften av svenskarna anser att ett Natomedlemskap skulle öka säkerheten för Sverige, 19 procent anser att säkerhetsläget skulle förbli detsamma och 16 procent tror att ett medlemskap skulle minska Sveriges säkerhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s inrikespolitiska kommentator om den historiska opinionsvändningen. Foto: TT arkiv/Karin Fallenius/SVT

Missa inget inför valet! Prenumerera på SVT:s politiknyhetsbrev här

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1010 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 14–20 april 2022. Deltagarfrekvensen var 58 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet