Finska soldater deltog i militärövningen Cold response. Enligt Novus vill en majoritet av svenskarna gå med i Nato om Finland gör det. Foto: Anders Wiklund / TT

Mätning: Nära varannan svensk vill gå med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan svensk vill att Sverige går med i Nato, visar en ny mätning från Novus.

Samtidigt har andelen som är emot ett medlemskap i försvarsalliansen ökat under den senaste veckan.

– Andelen som inte vet har minskat till förmån för nej-sidan, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Opinionsstödet för ett svenskt medlemskap i Nato ligger i dag på 45 procent, visar en undersökning gjord av Novus.

Det är en liten minskning jämfört med när samma fråga ställdes i förra veckan, men fortfarande på ungefär samma nivå som i början av mars strax efter Rysslands invasion av Ukraina.

Liten uppgång för nej-sidan

Jämfört med förra veckan syns dock en liten statistiskt säkerställd uppgång för nejsidan, som i dag ligger på 33 procent. Främst beror uppgången på att gruppen osäkra har minskat från 25 procent för en vecka sedan till 22 procent i dag.

Enligt Novus vd Torbjörn Sjöström är det främst osäkra väljare inom SD, L och C samt de som inte vet vilket parti som de ska rösta på, som har svängt och blivit mer negativt inställda till ett Natomedlemskap. Inom SD, L och C är dock en majoritet för ett Nato-medlemskap.

– Andelen som inte vet har minskat till förmån för nej-sidan, säger Torbjörn Sjöström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har debatten om Nato svängt – se politikernas uttalanden från årsskiftet till i dag i klippet. Foto: SVT arkiv och Anders Wiklund/TT

Majoritet för om Finland säger ja

I slutet av mars ställde Novus frågan om hur väljarna ställer sig till ett svenskt Nato-medlemskap om Finland går med. Då svarade 63 procent att man ville gå med om Finland också gör det.

– Det är tydligt att stödet för ett svenskt Nato-medlemskap skulle öka till en klar majoritet om Finland bestämmer sig för att skicka in en ansökan. Det finns inget som tyder på att den lilla ökningen på nejsidan skulle påverka detta, säger Torbjörn Sjöström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en tidslinje till Nato:s grundande och hur relationen mellan Nato och Sovjet (senare Ryssland) utvecklats genom åren. Foto: SVT

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1000 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 7-11 april 2022.

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet