Därför vill Lettlands ESC-bidrag inte tävla i Turin om Ryssland gör det. Foto: TT, SVT

Yle: ”Finland skickar inget bidrag till ESC om Ryssland deltar”

Uppdaterad
Publicerad

Eurovisionarrangören EBU kommer att bjuda in både Ryssland och Ukraina till sångtävlingen, trots rådande läget. Något som kritiserats av bland annat SVT:s vd Hanna Stjärne. Nu meddelar finska Yle att man kommer att bojkotta tävlingen om Ryssland tillåts delta.

Att Ryssland, trots invasionen av Ukraina, välkomnas till Eurovision song contest i maj har inte mötts utan motstånd. Och flera röster som är kritiska till beslutet har nu höjts.

Under torsdagen sade EBU att evenemanget är opolitiskt och inte tar ställning i den pågående situationen. Till följd av uttalandet uppmanande SVT:s vd Hanna Stjärne arrangören att tänka om.

Finland skickar inte bidrag om Ryssland tillåts delta

Nu är finska Yle först ut med att flagga för bojkott. Finland kommer inte skicka ett bidrag till Eurovision song contest om Ryssland inte backar eller förbjuds från att delta, meddelar Ville Vilén, ansvarig för Yles kreativa innehåll, i ett pressmeddelande.

– Rysslands attack mot Ukraina är emot alla de värderingar som Yle och alla andra europeiska rundradiobolag står för. Yle försvarar alltid västerländska demokratier, grundläggande principer om rättsstatsprincipen, yttrandefrihet och mänsklig värdighet, säger han och fortsätter:

– Yle kan inte delta i ett evenemang där Ryssland, som uppenbart attackerat dessa värderingar, kan använda ett av Europas mest kända varumärken för att främja sina egna intressen.

Lettlands bidrag vädjar till EBU

Även deltagare i tävlingen har gjort utspel mot EBU:s beslut. Lettlands bidrag, gruppen Citi Zēni med låten Eat your salad, tog under torsdagen till sin twitter-sida, där de i ett öppet brev vädjar till både arrangören och andra artister att agera.

– Situationen är allvarlig och att skicka det här brevet är rätt sak att göra, vi har diskuterat det inom bandet länge och om vi bodde i Ukraina hade vi velat se ett sådant här budskap, säger bandmedlemmen Jānis Pētersons till Kulturnyheterna.

Drar ni er ur tävlingen om beslutet inte ändras?

Det är svårt att säga nu, vi kommer följa händelseutvecklingen och sen ta det beslutet i samarbete med Lettlands befolkning, som valt oss till tävlingen, och kanalen som sänder programmen.

Danmarks radio: ”Ryssland ska ut”

Även Danmarks radio, DR, instämmer i kören av kritik. Gustav Lützhøft, redaktionschef på DR understryker situationens allvar och menar att DR håller löpande dialog med EBU.

– Som situationen är nu tycker vi på DR att det är fel att låta Ryssland delta och det kommunicerar vi till arrangören EBU, säger Lützhøft till Ekstra bladet.

I klippet ovan kan du höra Lettlands bidrag om deras öppna brev till EBU.

SVT Kulturnyheterna söker EBU för att höra hur de ser på uppmaningarna att slopa rysk medverkan i ESC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.