Stellan Skarsgård som Boris Sjtjerbina i tv-serien Chernobyl. Foto: TT

Svenska vinstchanser på årets Emmygala

Publicerad

Johan Renck och Stellan Skarsgård är två av svenskarna som har chans att vinna ett av världens finaste tv-priser. Båda två för sina insatser i succéserien Chernobyl.

Natten till måndag äger årets Emmygala rum. Chernobyl är nominerad i kategorin bästa miniserie och regissören Johan Renck har också chans att vinna en statyett för bästa regi. Serien som skildrar händelserna kring kärnkraftsolyckan i Sovjetunionen 1986 är nominerad i nitton olika kategorier.

Hård konkurrens i kategorin

En av seriens alla nomineringar står Stellan Skarsgård för. Han kan ta hem priset bästa biroll för sin insats som den sovjetiska energiministern Boris Sjtjerbina. Kulturnyheternas TV-kritiker hyllade Skarsgårds skådespelarinsatser tidigare i år och menar att han förtjänar att vinna. Men konkurrensen i kategorin bästa miniserie är hård med hyllade serier som Escape at Dannemora och Sharp objects som rivaler.

För svensk del handlar mycket om Emmygalan om Chernobyl, och av de nominerade svenskarna har en redan vunnit när galan smygstartade förra helgen. Då tog Jakob Ihre hem en statyett för bästa foto för sitt arbete med Chernobyl.

Game of thrones rekord-nominerad

Nitton nomineringar till trots, utklassas Chernobyl i antalet nomineringar av en annan HBO-serie. Game of thrones slår nämligen rekord i Emmysammanhang med totalt 32 nomineringar. Seriens åttonde och sista säsong sändes i våras och både Emilia Clarke (Danaerys Targaryan) och Kit Harington (Jon Snow) kan ta hem pris för bästa huvudroll.  

Emmygalan äger rum natten till den 23 september svensk tid och direktsänds från Los Angeles. Svenska tittare kan se galan i TV4 Play.

Fakta

Bästa dramaserie: Better call Saul, Bodyguard, Game of thrones, Killing Eve, Ozark, Pose, Succession och This is us.

Bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie: Emilia Clarke för Game of thrones, Jody Comer för Killing Eve, Viola Davis för How to get away with murder, Laura Linney för Ozark, Mandy Moore för This is us, Sandra Oh för Killing Eve och Robin Wright för House of cards.

Bästa manliga huvudroll i dramaserie: Jason Bateman för Ozark, Sterling K Brown för This is us, Kit Harington för Game of thrones, Bob Odenkirk för Better call Saul, Billy Porter för Pose och Milo Ventimiglia för This is us.

Bästa komediserie: Barry, Fleabag, The good place, The marvelous mrs Maisel, Russian doll, Schitt’s creek och Veep.

Bästa kvinnliga huvudroll i komediserie: Christina Applegate för Dead to me, Rachel Brosnahan för The marvelous mrs Maisel, Julie Louis-Dreyfus för Veep, Natasha Lyonne för Russian doll, Catherine O’Hara för Schitt's creek och Phoebe Waller-Bridge för Fleabag.

Bästa manliga huvudroll i komediserie: Anthony Anderson för Black-ish, Don Cheadle för Black Monday, Ted Danson för The good place, Michael Douglas för The Kominsky method, Bill Hader för Barry och Eugene Levy för Schitt's creek.

Bästa miniserie: Chernobyl, Escape at Dannemore, Fosse/Verdon, Sharp objects och When they see us.

Bästa manliga biroll i en miniserie: Asante Blackk för When they see us, Paul Dano för Escape at Dannemora, John Leguizamo för When they see us, Stellan Skarsgård för Chernobyl, Ben Whishaw för A very English scandal och Michael K Williams för When they see us.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.