Tv-kritikern Lydia Farran-Lee ser Stellan Skarsgårds insats i Chernobyl som en av tv-årets bästa skådespelarprestationer. Foto: SVT/HBO

Tv-kritikern: Stellan Skarsgård förtjänar att vinna

Publicerad

Svenskregisserade tv-serien Chernobyl är en av storfavoriterna efter att nomineringarna till Emmygalan presenterades. Johan Rencks skildring av kärnkraftsolyckan 1986 kammade hem 19 nomineringar, bland annat för bästa miniserie och bästa regi.

Svenske Stellan Skarsgård blev också nominerad i kategorin bästa manliga biroll, för sin gestaltning av en sovjetisk tjänsteman som inledningsvis har uppdraget att mörklägga katastrofen. Jared Harris är i sin tur nominerad till bästa manliga huvudroll.

Och det är ovanligt hård konkurrens i kategorin bästa miniserie i år, menar Kulturnyheternas tv-kritiker Lydia Farran-Lee. Johan Rencks katastrofskildring tävlar mot bland andra Sharp Objects, When they see us och Escape at Dannemora, som alla tre rönt stora framgångar hos såväl kritiker som publik. Men den svenskregisserade serien är trots detta en förhandsfavorit i flera kategorier:

– Chernobyl har goda chanser i kategorin bästa miniserie, men också för Johan Renck, Stellan Skarsgård och Jared Harris, säger Lydia Farran-Lee.

Se hela inslaget om årets Emmy-nomineringar  i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.