FN kritiserar Danmark för rasistisk utställning med svensk konstnär

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten och den afrosvenska aktivisten Momodou Jallow (V) anmälde den danska staten för rasistisk diskriminering 2017. Nu ger FN:s rasdiskrimineringskommitté honom rätt.

2014 ordnades en konstutställning i det danska folketingets lokaler i Christiansborg med den svenske konstnären Dan Parks alster.

En av bilderna föreställde Momodou Jallow som en slav med texten ”vår n-slav är bortsprungen”. I ett annat verk sågs Jallow hänga i en snara.

Det var Dansk folkeparti tillsammans med den danska islamfientliga föreningen Tryckfrihetssällskapet som tog initiativ till utställningen till stöd för Dan Parks yttrandefrihet.

– Det var en kränkning mot min klient, men också mot andra som tillhör samma grupp. Därför har danska myndigheter en plikt att ta tag i det här. Annars kränker man min klient och den här gruppens mänskliga rättigheter, säger Niels-Erik Hansen, juridiskt ombud för Momodou Jallow.

”Utställningen var en provokation”

I Sverige har Park dömts för hets mot folkgrupp ett flertal gånger, ett brott han också dömts till fängelse för.

– När de svenska myndigheterna så tydligt har visat att det var straffbart blev det som ett slags provokation att hålla den här utställningen i Danmark, säger Niels-Erik Hansen.

Utöver bilderna på Momodou Jallow innehöll utställningen i folketinget även andra bilder med nedsättande budskap om romer och judar.

Nu slår FN:s rasdiskrimineringskommitté (CERD) fast att den danska staten gjorde fel när man lät folketinget fungera som utställningsplats för Dan Parks verk.

Kommittén uppmanar den danska staten att be om ursäkt till Momodou Jallow och kräver att myndigheterna tar fram nya riktlinjer för att hantera rasistisk hatretorik. Man vill också att staten inför ett utbildningsprogram riktat till poliser, åklagare och domare för att informera om och förebygga rasistiskt hat och diskriminering.

”Mycket nöjda”

FN-utlåtandet kom i mitten av december och den danska staten har 90 dagar på sig att presentera vilka åtgärder man vidtagit.

– Vi är mycket nöjda. Det är helt uppenbart att den konvention som både Sverige och Danmark har skrivit under är grundläggande för den lagstiftning som finns i båda länderna, säger Niels-Erik Hansen.

Danmarks justitiedepartement svarar i ett mejl till Kulturnyheterna att man just nu går igenom kommitténs utlåtande. ”Justitieministeriet håller på att noggrant läsa kommitténs yttrande för att bedöma vad det ger upphov till”, skriver man i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.