Lasse Pöysti i två av sina stora roller. Den ena som Mumintrollet och den andra i Tragiker mot sin vilja, en tv-pjäs som sändes 1966. Foto: TT/Ulf Stråhle/Bo-Aje Mellin

Folkkäre skådespelaren Lasse Pöysti har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Lasse Pöysti, en av Finlands mest folkkära skådespelare, har gått bort. Det meddelar anhöriga enligt Hufvudstadbladet. Pöysti tilldelades det finländska Jussipriset sju gånger och blev känd för svensk publik genom rollen som Mumintrollet i Tove Janssons dramatisering från 1969.

Lasse Pöysti föddes i januari 1927 och debuterade redan som barn i filmerna om Suomisen Olli. Han blev känd för den svenska publiken genom sin roll som Mumintrollet i tv-serien med samma namn. Under 1980-talet var han även chef för Dramaten.

På fredagen kom beskedet från hans familj att skådespelaren avlidit, skriver Hufvudstadbladet.

Teaterchef, regissör och skådespelare

Tillsammans med sin dåvarande fru Birgitta Ulfsson gjorde Lasse Pöysti flera tolkningar på Lilla Teatern i Helsingfors där paret var verksamt från 1950-talet och tog sedan över som chefer 1967.

Efter flera år i Helsingfors tog Pöysti över som chef för Tampereen työväen teatteri innan han 1981 blev chef för Dramaten i Stockholm, en tjänst han hade i fyra år.

Över 60 filmer

Under sitt liv hann Pöysti medverka i ett 60-tal filmer och ett stort antal tv-program, bland annat arbetade han tillsammans med Ingmar Bergman i De två saliga och Hustruskolan.

Sin sista roll gjorde Lasse Pöysti vid 85 års ålder i Ostrovskiljs pjäs Skogen.

Lasse Pöysti blev 92 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer