Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En pergamentrulle med över 1 600 underskrifter som kräver en lagändring om bemannade skolbibliotek har tilldelats skolminister Lotta Edholm.

Tusentals i upprop om bemannade skolbibliotek

Uppdaterad
Publicerad

En 80 meter lång pergamentrulle med namnunderskrifter har lämnats över till skolminister Lotta Edholm (L). Detta för att trycka på en lagändring om bemannade skolbiblioket. Nu kritiserar initiativtagaren skolministern för att inte prioritera frågan.

– Det är svårt att säga när man kan göra en så här stor förändring, säger Lotta Edholm till SVT.

Över 1 600 personer har skrivit under en namninsamling som kräver att skolbiblioteken ska vara bemannade. På måndagen lämnade initiativtagarna över namninsamlingen i form av en pergamentrulle på 80 meter till skolminister Lotta Edholm (L).

– Det fanns ett symboliskt värde i att bära på den tunga rullen och känna hur tung opinionen är i den här frågan, säger initiativtagaren Hilma Olsson, förläggare på Hegas förlag till SVT och tilllägger att hon har träningsvärk efter att ha kånkat runt på pergamentrullen.

Riskerar sjunkande läsförståelse

Bland de som skrivit under finns författare, forskare och lärare – och uppropet menar att läsförståelsen bland unga kommer att sjunka ytterligare om inte en lagändring sker.

– Vi kommer också se att ojämlikheten ökar mellan lässtarka och lässvaga elever, säger Hilma Olsson och fortsätter:

– En skolbibliotekarie ska inte läggas på som en bonus när man bemannat resten av skolan. Utan skolbibliotekarien ska vara en del av grunden i skolan, då får man en bra skola.

Skolministern: Viktig fråga

Ett utredningsförslag om bemannade skolbibliotek ligger hos regeringskansliet. Inför valet var Liberalerna positiva till utredningen, men Hilma Olsson upplevde under måndagen ett svalt intresse från skolministern i frågan.

– Hur mycket kan man säga att man står för ett beslut, för ett lagförslag, om man inte gör något i praktiken för att arbeta för det?, säger Hilma Olsson till SVT.

Till Kulturnyheterna säger skolministern Lotta Edholm att frågan är viktig, men hon ger samtidigt inget besked om när ett beslut kan väntas. Inte heller svarar hon på om lagändringen krävs.

– Vi måste förbättra kvaliteten i skolbiblioteken generellt. Det är för stora skillnader i dag mellan de skolor som har bemannade skolbibliotek med jättemycket böcker och kompetens, och de som kanske bara har några bokhyllor som står i ett hörn, säger hon.

När Kulturnyheterna frågar om Liberalerna svängt i frågan svarar skolministern:

– Det är ingen hemlighet vad Liberalerna har drivit, och tyckt. Men nu så måste frågan beredas vidare här i regeringskansliet innan vi kan lägga fram förslag om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.