Göteborgs universitet Foto: Fredrik Persson/TT

För få vill läsa kulturvetenskap i Göteborg – universitetet ställer in kurser

Uppdaterad
Publicerad

Inga fortsättningskurser i film- konst- eller musikvetenskap kommer ges till våren vid Göteborgs universitet. Kurserna har för få sökande, skriver Göteborgs posten. Men de som sökt kurserna fick besked först efter att ansökningstiden till andra kurser löpt ut.

Åsa Bergman, vice prefekt på institutionen för kulturvetenskaper, skriver i ett mejl till Göteborgs-posten att årskullarna av studenter just nu är små – och att det kan vara en av förklaringarna till ett minskat söktryck.

– Antalet sökande till kurser i filmvetenskap, konst- och bildvetenskap samt musikvetenskap har sjunkit de senaste åren, framförallt på grundnivå. Ett minskat söktryck innebär minskade ekonomiska resurser och förutom att anpassa kursutbudet till befintliga ramar frigör vi också resurser för kursutvecklingsarbete, säger Åsa Bergman i mejlet till tidningen.

Beslutet att ställa in fortsättningskurserna ska ha fattats efter att institutionsledningen tagit del av vårterminens sökstatistik, skriver GP vidare.

Erbjuder studievägledning

Enligt tidningen ska studenter på grundkursen i filmvetenskap och som sökt fortsättningskursen i samma ämne vid Göteborgs universitet inte fått reda på att kursen blivit inställd förrän i fredags.

Sista anmälningsdag för vårterminens kurser var den 15 oktober, något som innebär att de som inte sökt andra kurser nu står utan studier till våren.

– Vi erbjuder denna veckan studievägledning till de studenter som önskar där vi informerar om vilka kurser på andra lärosäten i respektive ämnesområde som är öppna för sen anmälan, säger Åsa Bergman till GP.

Göteborgs universitets ambition ska nu vara att ha ett omarbetat kursutbud på samtliga nivåer från och med läsåret 2020-2021. Fram till dess kommer grundkurser och mindre utbud av avancerade kurser finnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.