Fredrik Reinfeldt är den första statsministern som har gått i Prideparaden. Foto: TT

Silvana Imam: För vitt och för mycket PR-jippo

Uppdaterad
Publicerad

HBTQ-profiler förespråkar förändring av Pridefestivalen.

I helgen avslutades Stockholm Pride, en manifestation till stöd för jämlikhet och hbtq-personers rättigheter. En av årets nyheter var att statsminister Fredrik Reinfeldt gick med i Prideparaden för att visa sitt stöd. Ett stöd som skulle kunna vara ännu mer handfast, tycker dramatikern Aleksa Lundberg. Även artisten Silvana Imam, utsedd till Årets flata, förespråkar förändring av Stockholm Pride.

Började med ”Homosexuella frigörelseveckan”

Det som idag går under namnet Pride, stöd för hbtq-personers rättigheter, har en lång tradition i världen. Från kravaller och motstånd för att slippa bli trakasserade av polisen i USA, via politiska demonstrationer, till folkfester och festivaler.

I Sverige började allt med ”Homosexuella frigörelseveckan”. Det var 35 år sen. Idag är Stockholm Pride ett årligt självklart arrangemang på sensommaren. Mycket är bra men en del kan bli bättre. 

– Jag är jätteglad över att Pride börjar betyda glädje och folkfest, samtidigt som jag rynkar på näsan åt att det blir PR-byråer som Pride anlitar som hittar på slogans som ”Vi festar mot...” säger skådespelaren och dramatikern Aleksa Lundberg.

Hon vänder sig också mot hur politiker använder sig av Pridefestivalen.

– Fredrik Reinfeldt blir hyllad för att vara den första statsministern som går i Prideparaden. Det kan verka som om han är någon förkämpe för hbtq-frågor, säger Aleksa Lundberg. Men om du tittar på hur hans parti och hur han själv faktiskt röstar när det kommer till kritan, i riksdagen, så är hans parti det som till exempel inte tycker att vi som tvångssteriliserats ska ha skadestånd och en offentlig ursäkt.

Måste också syna deras faktiska politik

– Självklart är det bra att de går i Prideparaden men man måste också syna deras faktiska politik, för det är där förändringarna sker, säger Aleksa Lundberg.

Artisten Silvana Imam efterlyser en mer självklar mångfald:

– Jag efterlyser bredare representation inom Pride också, det finns en vithetsnorm som inte kritiseras och som behöver ifrågasättas. Därför behövs rum som IPOC, Intersectional People of Colour.

Pride är politiskt

Silvana Imam tycker att det är sorgligt att det ska behövas en särskild vecka för att uppmärksamma sexuella läggningar.

– Vi  kommer ut varje dag, det är inte bara under en vecka, därför är Pride, och därför ska Pride vara väldigt politiskt, säger Silvana Imam.

Moderaterna svarar att de har gjort mycket

Moderaterna svarar på kritiken från Aleksa Lundberg. De säger till Kulturnyheterna att regeringen har gjort mycket för hbtq-personer. Bland annat har man infört könsneutral äktenskapslagstiftning och avskaffat tvångssterilisering av personer som byter kön. Så sent som förra veckan lanserade regeringen en utredning för att transpersoner ska inkluderas i lagstiftningen om hets mot folkgrupp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.