Foto: Helen Sloan/TT

Föräldrar ångrar namnval efter senaste Game of thrones

Uppdaterad
Publicerad

Sedan starten av Game of thrones har det varit populärt bland amerikanska föräldrar att ge sina barn namn efter seriens karaktärer. Det är framför allt namnet Khaleesi som vunnit mark, men efter seriens senaste avsnitt kommer nu reaktioner från föräldrar.
– Jag gillar definitivt inte vad hon representerar längre, säger en förälder.

SPOILERVARNING! Den som inte önskar få senaste avsnittet av Game of thrones spolierat bör sluta läsa här.

Den slavbefriande drak-mamman Daenerys Targaryen har länge varit en av Game of thrones mest älskade karaktärer, och en förhandstippad favorit att bestiga tronen av järn. Men många är förmodligen de tittare som lämnades i chock efter måndagens avsnitt av Game of thrones, där Daenerys Targaryen, också känd som Khaleesi, red sin drake på en massmördarrunda i den fiktiva huvudstaden King's landing.

Men många tittare har anledning att vara avogt inställda till händelseutvecklingen av ett annat skäl. Khaleesi har nämligen seglat upp som ett populärt namn bland nyfödda i framför allt USA, där mer än 3500 bebisar har döpts efter den den populära karaktären sedan tv-seriens start. Bara det senaste året har 560 barn getts namnet.

”Vilken tjej har inte överreagerat?”

För The daily beast beskriver en förälder till en liten Khaleesi att hon är i chock.

– Jag gillar definitivt inte vad hon representerar längre. Så det känns bitterljuvt nu, säger hon med syfte på namnvalet.

Men andra föräldrar försvarar både karaktären och namnet. En mamma beskriver för Buzzfeed att Khaleesis karaktärsutveckling inte har fått henne att ändra uppfattning om namnet hon givit sin dotter.

– Vilken tjej har inte överreagerat när världen rasat omkring henne? säger hon.

Huruvida Daenerys Targaryens mordiska tendenser kommer att orsaka en nedgång i namnets popularitet återstår att se. Dock kan det noteras att de Khaleesi-vurmande föräldrarna inte brytt sig om det faktum att namnet uttalas på samma sätt som calici – det ökända tarmvirus som orsakar vinterkräksjuka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer