Boken Benny – Drevet, döden har polisanmälts av en man som förekommer i boken. Foto: Fredrik Sandberg/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Författaren Lotta Fristorp polisanmäld för bok om Benny Fredriksson

Uppdaterad
Publicerad

Boken Benny – Drevet, döden är skriven av Lotta Fristorp, journalist och under många år nära medarbetare till den tidigare teaterchefen Benny Fredriksson som presschef på Stockholms stadsteater. Nu polisanmäls hon för tryckfrihetsbrott.

Boken lanserades som en inifrånskildring av hur ”ett mediedrev skoningslöst bröt ner Benny Fredriksson”. Nu polisanmäls boken och Lotta Fristorp för tryckfrihetsbrott genom förtal eller ärekränkning av teaterfrilansaren August Lindmark som förekommer i boken.

– Jag pekas ut som ansvarig för något jag över huvud taget inte har varit inblandad i, säger han till Kulturnyheterna.

I boken beskrivs han som ”en viktig spelare” i medierapporteringen under hösten som föregick Benny Fredrikssons självmord. ”Det finns kanske en koppling mellan August Lindmark och påståenden i Aftonbladet”, skriver Fristorp. Det står även att han har samarbetat med tidningen.

Kommer anmäla till JK

Aftonbladets artikel om Benny Fredriksson klandrades i pressens opinionsnämnd för att ” inte ha haft tillräckliga belägg för en rad anklagelser samt har publicerat djupt kränkande och nedsättande omdömen om honom som det är mycket svårt att försvara sig mot”.

Vidare skriver Fristorp att det inte är en ”osannolik gissning” att August Lindmark är en länk mellan Aftonbladet och ”de personer som ligger till grund för tidningens frågeställning.”

August Lindmark har lämnat in en polisanmälan och kommer även att anmäla boken direkt till Justitekanslern, JK, som är den som beslutar om åtal när det gäller tryckfrihetsbrott.

– Hon skriver en rak koppling mellan Aftonbladets publicering och Bennys död. Den publiceringen är fälld av PON och hon kommenterar den många gånger i kritiska ordalag och pekar ut mig som ansvarig för den, säger han.

Har skrivit kritiska inlägg på Facebook

August Lindmark har skrivit i kritiska ordalag om Benny Fredriksson på Facebook och samlat in vittnesmål från medarbetare. Men han säger att han inte har haft något med Aftonbladets publicering att göra och att han skrivit inlägg som varit kritisk mot flera personer.

Lotta Fristorps förläggare Thomas Olsson svarar via mejl till Kulturnyheterna.

”Benny drevet, döden handlar om kopplingen mellan sociala medier och traditionella medier under hösten 2017. Därför återger boken August Lindmarks inlägg som för övrigt fortfarande går att ta del av på hans öppna Facebooksida”, skriver han, och fortsätter.

”Boken påstår inte att Lindmark är källan till Aftonbladets publiceringar men eftersom han skriver 'Jag kan förmedla berättelser till personer som är inblandade i Aftonbladets publicering' menar boken att det inte är en osannolik gissning att det finns en koppling”.

Kulturnyheterna har sökt Lotta Fristorp genom hennes förlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.