Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maryse Condé besökte Sverige 2018. Foto: Christine Olsson/TT

Författaren Maryse Condé är död

Uppdaterad
Publicerad

Den Nobelpristippade författaren Maryse Condé är död, rapporterar Le Monde. 2018 tog hon emot det ”alternativa Nobelpriset” i litteratur, som bara delades ut under ett år efter krisen i Svenska Akademien.

Maryse Condé föddes den 11 februari som Maryse Boucolon Pointe-à-Pitre på Guadeloupe i Karibien. Enligt vissa källor är hon född 1937 och enligt andra 1934.

Hon gick bort natten mellan måndagen den 1 april och tisdagen den 2 april, skriver Le Monde.

Som 16-åring flyttade Maryse Condé till Paris för att plugga. Hon gifte sig med guineanske skådespelaren Mamadou Condé 1959 och bodde i flera länder i Afrika, bland andra Guinea, Ghana, Senegal och Elfenbenskusten, där hon arbetade som lärare.

Paret fick fyra barn och skilde sig i slutet av 60-talet. Maryse Condé gifte sig 1982 med den brittiske översättaren Richard Philcox.

Fick alternativt Nobelpris

Condé har skrivit ett 20-tal romaner har mottagit ett flertal priser, bland annat det som delades ut av ”Nya Akademien” 2018.

Priset delades ut som en reaktion på det uteblivna Nobelpriset i litteratur samma år med anledning av krisen i Svenska Akademien och röstades fram av bibliotekarier och allmänhet. Initiativtagare var Alexandra Pascalidou.

Slog igenom på 80-talet

Maryse Condé har undervisat vid Columbia University i New York och hennes litteratur kretsar ofta kring hur kolonialismen förändrat, och än idag präglar, världen. Hon debuterade år 1976 med romanen Hérémakhonon som kritiskt skildrar korruptionen i det postkoloniala Afrika.

Det stora genombrottet fick hon med släktkrönikan ”Segu: Murar av lera” som gavs ut 1985, skriver Nationalencyklopedin. Boken skildrar ett animistiskt samhälle i det som nu är Mali, på 1800-talet.

Hennes sista bok blev det ”Nya världens evangelium” som kom ut på svenska 2022.

Böcker i urval

”Färden genom mangroven” – 1989

”Celanire” – 2000

”Tills vattnet stiger” – 2010

”Livet utan masker” – 2012

”Nya världens evangelium” – 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.