Författaren Maryse Condé är årets mottagare av Nya Akademiens alternativa litteraturpris. Foto: SVT/TT

Maryse Condé tilldelas Nya Akademiens alternativa Nobelpris

Uppdaterad
Publicerad

Maryse Condé mottar den Nya Akademiens litteraturpris 2018. Priset, som delas ut som en reaktion på det uteblivna Nobelpriset i litteratur, är framröstat av svenska bibliotekarier och allmänheten.

– Jag är så glad och stolt, säger Maryse Condé, som vill dela priset med folket i Guadeloupe.

”Maryse Condé är en stor berättare. Hennes författarskap tillhör världslitteraturen. I hennes verk beskriver hon kolonialismens härjningar och post-kolonialismens kaos, med ett språk som är precist och överväldigande”, löd juryns motivering.

Pristagaren tillkännagavs under en presskonferens på Stockholm Stadsbibliotek, som initiativtagaren Alexandra Pascalidou beskrev som ”ett historiskt ögonblick”. Detta då priset röstats fram av bibliotekarier och 33 000 läsare.

– Det här visar styrkan i kollektiv ansträngning. Det visar att så många människor är dedikerade till kultur och litteratur, säger Alexandra Pascalidou.

Rörd över tillkännagivandet

Maryse Condé var glad och rörd över priset, och uttryckte sin glädje i en videohälsning:

– Jag är så glad och stolt över detta pris. Men låt mig också dela det med min familj, mina vänner – och framför allt – folket i Guadeloupe, säger Maryse Condé.

– Vårt land nämns bara vid orkaner, jordbävningar och andra katastrofer. Nu gläds vi över att bli erkända för något annat, erkända för detta pris, fortsatte hon.

Maryse Condé har röstats fram i tre steg: Först har svenska bibliotekarier nominerat 47 författare, sedan har läsare världen över röstat på sina favoriter, innan en jury av förläggare och litteraturvetare valt en slutgiltig vinnare.

Skildrar kolonialismens konsekvenser

Författaren Maryse Condé, från den franska ö-gruppen Guadeloupe i Karibien, har undervisat vid Columbia University i New York och hennes litteratur kretsar ofta kring hur kolonialismen förändrat och än idag präglar världen. Hon debuterade år 1976 med romanen Hérémakhonon som kritiskt skildrar korruptionen i det postkoloniala Afrika.

Den Nya Akademien är en ideell förening som bildades när det stormade som värst kring Svenska Akademien i våras, och består av 117 svenska kulturpersonligheter.

Det alternativa litteraturpriset kommer att delas ut den 9 december, under en litteraturgala på Berns i Stockholm. Sedan kommer den Nya Akadamien att upplösas.

En insamling av pengar för att kunna genomföra Nya Akademiens projekt har skett genom en så kallad crowdfunding-kampanj och summan är i skrivande stund uppe i över 280 000 kronor, vilket ska fungera som både vinstsumma och bekosta galakvällen den 9 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.