Författarna tipsar om sina favoritböcker Foto: TT/Privat

Författarna tipsar: Bästa böckerna att läsa i sommar

Uppdaterad
Publicerad

15 författare tipsar om sina favoritböcker inför sommaren i Kulturnyheternas sommarläsningsenkät.

Moa Herngren (har skrivit bl a Ni kommer sakna mig)

Moa Herngren. Foto: Jessica Gow/TT

”Jag vill tipsa om romanen Konturer av Rachel Cusk som är den första delen i en fascinerande trilogi (Transit och Kudos heter de andra två) där det traditionella berättarperspektivet är omkastat. Under några sommardagar i Aten möter författaren Faye ett antal människor som berättar sina livshistorier och på så sätt formar och tydliggör vad hon själv saknar och inte är.”

Tua Forsström (har skrivit bland annat diktsamlingen Anteckningar)

Foto: TT/Emmi Korhonen Lehtikuva

”Den som har missat den tyske författaren W.G. Sebald kan reparera detta genom att ta itu med sammelvolymen Dikt, prosa, essä innehållande hans viktigaste verk, bland dem Austerlitz och Saturnus ringar. Jag vet ingen annan författare som på ett så oförlikneligt sätt skriver om minne, glömska och historia. Det är svindlande vackert och oroande. Dessa 1084 omistliga sidor har gjorts tillgängliga på svenska av världens bästa översättare Ulrika Wallenström.”

Björn Ranelid (har skrivit bland annat Synden)

Björn Ranelid. Foto: Stina Stjernkvist

”Dvärgen tjänar en furste vid ett italienskt hov under renässansen, men han hade lika väl kunnat vara en gestalt vid en diktators och envåldshärskares sida i dag i många länder i världen.

Pär Lagerkvist har skapat en tidlös och evig följeslagare till makten som inte skyr några medel för att härska. Dvärgen älskar kriget och han förstår inte kärleken.

'Dvärgen' hade kunnat vara en ständig skugga till en Adolf Hitler, Benito Mussolini, Francisco Franco eller Idi Amin. Lagerkvist har i denna roman skildrat ondska, våld och krig som ständiga följeslagare genom den mänskliga historien.

Romanen är ett tidlöst mästerverk. Den utkom 1944 under det andra världskriget, men Lagerkvist måste ha koncipierat texten redan när Adolf Hitler och nazismen hade nått sin kulmen av makt.”

Elin Unnes (har skrivit bland annat I odödliga odlares sällskap)

Elin Unnes. Foto: Jessica Gow/TT

”Tipsar om Fat of the Land av John Seymour. John Seymour var han som skrev alla de de där superkända 70-tals-böckerna om självförsörjning. Men innan dess skrev han också The Fat of the land, en bok om hur det är att misslyckas med precis allt på vägen mot självhushållning. Den är lika delar självbiografi och levnadsmanual, och på nåt sjukt sätt gör Johns alla misslyckande att man längtar ännu mer efter ett enkelt liv i en stuga utan el och vatten, men med getter på taket.”

Håkan Östlundh (har skrivit bland annat Släke)

Håkan Östlundh. Foto: Karl Melander/TT

”Familjen Ernman-Thunberg, Scener ur hjärtat

En överraskande välskriven, påläst och humoristisk skildring av familjelivets vedermödor med två diagnosbarn och förstås en hel del om klimatet. En pamflett, javisst, men här finns också referenser och intervjuer med forskare. Det är en viktig bok, men du behöver inte läsa den för att vara duktig. Det är bra och medryckande läsning hela vägen.”

Stina Wirsén (har skrivit bland annat Vem är arg?)

Stina Wirsén. Foto: Maria Annas/Privat

”Kugghjul av Ryunosuke Akutagawa

För att noveller är en underbar litterär form alltid – och extra mycket under upplösta sommarveckor. Att få vistas en stund i Akutagawas universum, oavsett om en sitter på tunnelbanan eller under en korkek, är en sällsam upplevelse.”

Sigrid Combüchen (har skrivit bland annat Sidonie & Nathalie)

Sigrid Combüchen. Foto: Claudio Bresciani/TT

”Robert Menasse: Huvudstaden. Läste österrikarens internationellt storhyllade EU-roman på tyska förra sommaren. Den börjar med en liten gris och slutar med en stor smäll och är däremellan en vindlande, slukande och alldeles briljant roman om folk i Bryssel, huvudstad i den motvilliga nationen Belgien och den krängande unionen Europa. Nu finns den på svenska, lagom till att svenskarna vaknat till ett nytt intresse för unionen som vi med liten majoritet röstade in oss i för 25 år sedan.”

Agneta Pleijel (har skrivit bland annat Doften av en man)

Agneta Pleijel. Foto: Claudio Bresciani/TT

1) ”Den korta Våra liv av fransyskan Marie-Hélène Lafon (Grates förlag) är en originell romanresa genom mångas liv. Berättaren ser en storbystad och invandrad livsmedelsexpedit med klumpfot och fortsätter hejdlöst att berätta om livsöden, påhittade och verkliga. Svindlande associationsrikt om våra fantasier om andra människor. 

2) Många har läst Elena Ferrantes Neapelromaner. Jag har haft nöje av Ferrante om Ferrante (Norstedts) där hon trots sin anonymitet via sitt förlag svarar på läsarfrågor och berättar om sitt författarskap och om kvinnligt skrivande. Klokt och inspirerande.”

Patrik Lundberg (har skrivit bland annat Gul utanpå)

Patrik Lundberg. Foto: Anna Wahlgren/TT

”Levande och döda av Han Kang (översättning: Eva Johansson)

En mästerlig litterär gestaltning av studentupproret i Kwangju, Sydkorea, år 1980, då regimen släckte över 600 människoliv. Jag får andnöd bara av att tänka på romanen. Nobelprisklass.”

Horace Engdahl (har skrivit bland annat Den sista grisen)

Horace Engdahl. Foto: Erik Simander/TT

På sommaren skall man unna sig att läsa böcker där det inte går så fort, tusensidiga brevromaner eller resedagböcker från postdiligensernas och de seglande skeppens tid. Eller om man inte är beredd att gå så långt, åtminstone ge sig i kast med något verk vars höga kulturella prestige förefaller att garantera en viss tråkighet.

Jag tänker på Goethes roman Wahlverwandtschaften eller Valfrändskap som den heter i Britt G. Hallqvists svenska översättning. Som ofta när man tar sig modet att öppna sådana böcker, finner man att löftet om tristess var bedrägligt. Efter en maklig inledning – det händer inte så mycket de första hundra sidorna, man väntar besök, man förbättrar en parkanläggning – vidtar ett gastkramande äktenskapsdrama i vilket alla de fyra inblandade har författaren på sin sida och ingenting egentligen är rätt eller fel: en av de mest fördomsfria framställningar av mänskligt känsloliv som går att uppleta i litteraturen. Läs den, men byt inte nödvändigtvis partner!

Jila Mossaed (har skrivit bland annat Månen och den eviga kon)

Jila Mossaed. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

”Mitt förslag är Claes Anderssons diktsamling En morgon vid havet inandning, utandning. Ingen poet utom Rumi har kraften att dra mig till djupet av livets svårigheter och samtidigt låta mig sväva på ytan och upptäcka glädje. Varje dikt i Anderssons bok hjälper oss att växa i vår egna kosmos. Underbara dikter!”

Åsa Moberg (har skrivit bland annat Livet)

Åsa Moberg. Foto: Hnerik Montgomery/TT

”Osebol! Kan inte nog rekommendera den. Prosa som är ren poesi. Förklarar (i förbigående) hur norra Värmland och Europas historia hör ihop.”

Aris Fioretos (har skrivit bland annat Nelly B:s hjärta)

Foto: Anders Wiklund/TT

”Mircea Cărtărescus senaste roman på svenska, Solenoid (i sammetslen översättning av Inger Johansson), räcker hela sommaren. Det är ett lika ömt som hårresande porträtt av Bukarest. Men även en historia om mänsklig nöd och yttersta skönhet, om kärlek, löss och desperation. Berättaren söker en väg ut ur litteraturen. Nej, det räcker inte: 'en utväg ur denna världen'. På sista sidorna leviterar faktiskt staden.”

Henrik Bromander (har skrivit bland annat Vän av ordning)

Henrik Bromander. Foto: Björn Lindgren/TT

Jag vill tipsa om Selamlik av Khaled Alesmael. Därför att kriget i Syrien inte tar semester, därför att det aldrig så vackra sommarljuset inte ändrar på det faktum att hundratusentals har dött och ännu fler befinner sig på flykt från sitt hemland.

Med Khaled Alesmael har Sverige dock begåvats med en väldigt intressant berättare i Jean Genets anda som låter Damaskus bögliv möta Smålands mörker i en både vemodig och drabbande skildring.

Johan Jönson (har skrivit bland annat Arbetsschema)

Johan Jönson/TT Foto: Henrik Montgomery/TT

”Verner Boström – Länder (Samlade dikter 1965-1972).

Att det går att skriva dikt med typ hälften av alfabetets bokstäver och repetition av ett fåtal ord. Upprepningen är så monumental att det skapar en egen kosmologi. Det har allt och ingenting att göra med ens egna mediokra liv.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.