Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Normen är att männen ska vara känslokalla”

Förhandsfavoriten: ”Feminismen är inte bara en kvinnofråga”

Uppdaterad
Publicerad

Felix Sandman är favorittippad inför Melodifestivalen på lördag. Och det med en låt där texten och budskapet är i fokus.
– Under väldigt lång tid har jag känt att jag vill göra en låt som handlar om mina åsikter och samhället, säger han till SVT Nyheter.

Med sin låt ”Boys with emotions” har Felix Sandman länge varit förhandsfavorit för att gå direkt till final på lördag. Och det med en låt som saknar en sådan där tydlig Melodifestival-refräng som brukar krävas i de här sammanhangen.

Det här är en låt där det snarare är texten och budskapet som är i fokus. Låttexten är en uppmuntran till män och pojkar våga börja visa känslor. Att inte hålla känslorna inne utan att våga öppna upp. Att ta emot en kram i stället för att dela ut ett slag.

Vänskapen med Ingrosso inspirerade

Sandman minns hur mycket snack det blev när han 2018 blev tvåa i Melodifestivalen. Och att det då handlade om hur han och Benjamin Ingrosso så öppet visade sitt starka vänskapsband.

– Att det blir sådan uppståndelse av att vi pussas och kramas på ett vänskapligt sett. Det visar att vi verkligen har ett problem i samhället, säger Sandman.

Han fortsätter:

– Feminismen är inte en kvinnofråga, det är allas fråga. Och då måste man rikta in det också på vad som sker fel på männens sida. Eftersom det är en ”mans world”, så vad är det då för fel på männen som gör att det blir fel?

”Ligger mycket i uppfostran”

Hur mycket känslor får en pojke eller man visa i dag?

– Mycket mer än för 50 år sedan. Men vi har fortfarande en väldigt lång väg kvar. Och där ligger mycket i hur vi uppfostrar våra söner.

Du är inne på exakt det i låttexten. ”Forget what your dad said”, sjunger du. Vad sade din pappa till dig när du var barn?

– Jag känner att jag blivit uppfostrad väldigt bra. Min pappa har låtit mig känna saker. Men jag är mer uppfostrad av min mamma, eftersom jag har bott mer med min mamma och min syster. Så jag skulle säga att de kvaliteterna, att jag vågar uttrycka mig och visa känslor, så har jag fått mera av min mamma.

Vad vill du säga till de småkillar som har dig som idol och nu får höra låten för första gången på lördag?

– Om det är småkillar så kanske de inte har blivit så formade av samhället ännu. Det vill man ju hindra då. Men det här riktar sig till alla män i alla åldrar. Det min pappas generation fick höra från sina pappor, det är toxic, det är inte bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet