Palestiner framför en muralmålning av den dödade Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh. Foto: Abed al Hashlamoun/TT

Forskarens kritik mot Israel: ”De sköt med avsikt att döda journalisterna”

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningen av Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh på Västbanken tidigare i år väckte enorm uppståendelse. Mycket tydde på att det var israelisk militär som låg bakom. Organisationen Forensic Architecture hävdar i en kommande rapport att de kan bevisa att det verkligen var så och att det gjordes avsiktligt.

– Myndigheterna hävdar att det pågick strider, men i själva verket hör man inga andra skott genom ljudanalysen. Det förekom ingen korseld. De skjuter med avsikt att döda journalisterna, säger Omar Ferwati, som lett undersökningen för Londonbaserade Forensic Architecture.

Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds under ett jobb på Västbanken den 11 maj.  Israeliska myndigheter förnekade först inblandning, men har senare medgivit att den dödande kulan troligtvis kom från ett israeliskt vapen. Men än idag har ingen hållits ansvarig för dödsskjutningen. 

Enligt en kommande rapport från Forensic Architecture är saken klar:

– För första gången kan vi slå fast att Shireen och hennes kollegor var tydligt identifierbara som press, och att de attackerades medvetet och upprepade gånger, säger Omar Ferwati. 

Nekades hjälp

– Vår rumsliga analys bekräftar också att en civilperson som försökte hjälpa henne besköts upprepade gånger. Alltså försökte de medvetet neka henne hjälp, säger Omar Ferwati. 

Forensic arcitecture är ett tvärvetenskapligt kollektiv med arkitekter, ljudingenjörer, konstnärer och jurister som med modern teknik återskapar brottsplatser för att ifrågasätta bevisföringen i fall där stater tagit till våld mot medborgare. 

– De senaste tio åren har vi bidragit med rumsliga analyser och bevis i rättsfall. Ett exempel är Gyllene Gryning-rättegången i Grekland, där vi hjälpte till att lagföra medlemmar av den nynazistiska rörelsen, säger Omar Ferwati.

Vill skipa rättvisa för Abu Akleh

Nu hoppas Forensic Architecture att deras undersökning ska få juridiska konsekvenser. 

– Vårt arbete kan användas i rättegångar. Vårt mål är att stödja det rättsliga efterspelet och hjälpa till att skipa rättvisa för Shireen, säger Omar Ferwati.

Israels ambassad i Stockholm avfärdar Forensic Architectures undersökning om att skjutningen skulle ha varit medveten:

”Israel förnekar inte att denna tragiska händelse kan ha involverat israeliska soldater, men den som tror att det skedde med avsikt har fel. Det är falskt och missvisande. Men det är möjligt att Abu Akleh oavsiktligen träffats av skott som avlossats mot misstänkta som identifierats som palestinska skyttar.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.