Försvaret förlorade ”En svensk tiger”

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret förlorade på onsdagen rätten till varumärket En svensk tiger, som under andra världskriget uppmanade svenskarna att hålla tyst om försvarshemligheter.

Andra ronden av varumärkesstriden gick i Svea hovrätt och vanns av det lilla privata Beredskapsmuseet i Helsingborg. I tingsrätten vann tvärtom Försvarsmakten.

– Hovrättsdomen innebär att försvaret inte längre får bestämma över hur bilden ska användas. Vi vill i stället att den ska vara en del av kulturarvet, som symbol för beredskapen under andra världskriget, säger Marie Andrée, som företräder museet.

Slipper rättegångskostnader

Bilden finns utställd på museet och används också på nålar, muggar och musmattor, som säljs där. Dessutom slipper museet nu betala rättegångskostnaderna på drygt 370.000 kronor.

Hovrätten anser inte att försvaret lyckats visa att det fått tillstånd till annan användning av den blågulrandiga tigersymbolen än den som skett under den så kallade vaksamhetskampanjen under andra världskriget. I stället återgick samtliga rättigheter därefter till upphovsmannen Bertil Almqvist, som på uppdrag av Försvaret hade ritat den svenska tigern 1941.

Almqvist avled 1972. Upphovsrätten fördes då över till hans döttrar, som skänkte den till Beredskapsmuseet.

Fårordigt på Försvaret

Från Försvaret ville man på onsdagen inte säga så mycket mer än att hovrätten lagt en tung bevisbörda på Försvaret. Vad domen innebär ville man inte svara på.

– Vi kommer inom kort att ta ställning till om domen ska överklagas till Högsta domstolen, säger Filip Simon, informatör vid Försvarsmaktens högkvarter.

TT/Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.