Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SR och MSB hörs av försvarsutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen hålls försvarsutskottets möte med MSB och Sveriges Radio. Detta efter en granskning som Dagens Nyheter gjort, som visar påstådda säkerhetsbrister hos SR.

Under sommaren har DN publicerat flera granskande artiklar som visar hur icke säkerhetsprövade it-tekniker från bland annat Ryssland och Israel arbetat innanför Sveriges Radios skalskydd och haft tillgång till företagets nätverk och lokaler. Vidare har externa konsulter byggt upp det digitala systemet för Sveriges nationella varningslarm, Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, enligt Dagens Nyheters granskning.

Arbetets gång och en ”ritning” för hur systemet fungerar ska även ha laddats upp på en utländsk molntjänst.

Till följd av granskningen har myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ansvarar för VMA-systemet, gått ut med att man ser allvarligt på de uppgifter som kommit fram i granskningen.

”Nonchalant beteende”

Den 20 juli kallades både MSB och SR till försvarsutskottet för att redovisa hur detta åtgärdas och för svara på frågor om de uppgifter som framkommit. Mikael Oscarsson (KD) är ledamot i försvarsutskottet.

– Vi har med flera experter som ju allihop, inklusive MSB, är väldigt kritiska till SR:s nonchalanta beteende. Det verkar som att man gärna tar pengarna, man får 1 miljard för totalförsvarsuppgifter, men det verkar finnas enorma brister i säkerhetstänket, säger han till SVT inför mötet.

Granskningen är gjord av DN-reportrarna Patrik Lundberg och Josefin Sköld. Lundberg menar att SR:s anlitande av icke säkerhetsprövade konsulter utsatt Sverige och SR för risk.

– Man har till exempel haft externa konsulter inne som arbetat med så kallade tekniska utrymmen i en så kallad skydda produktionsplats som krävs för att Sveriges radio alltid ska kunna sända, vilket är viktigt för Sveriges säkerhet, säger Patrik Lundberg.

Kan bli valfråga

Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen, tror att frågan kan komma att få betydelse i valet i höst.

– Frågan har politiserats just med tanke på den tidpunkt vi befinner oss i, säger hon och fortsätter:

– Vi befinner oss mitt i en valrörelse med en borgerlig opposition som gärna vill påvisa brister och som förespråkar ett smalare public service.

Säkerhetsexperten: Krävs attitydförändring

Enligt David Lindahl, säkerhetsexpert på FOI, är det svårt att bedöma problemet utan att vara helt insatt, men han menar att lösningen måste vara omfattande inom organisationen.

– Det viktigaste är nog en attitydförändring och en organisationförändring mer än en teknisk förändring, säger David Lindahl.

Texten uppdateras

Här är Dagens Nyheters granskning av Sveriges Radio

Enligt Dagens Nyheter anställde Sveriges Radio flera utländska it-tekniker genom ett externt bolag 2014, utan att först säkerhetspröva dem innan de började arbetet. I över ett år ska teknikerna ha haft tillgång till radions interna nätverk. 

Enligt DN har en av teknikerna tidigare bland annat arbetat för den regimtrogna ryska nyhetskanalen RT och det ryska försvarsdepartementets eget tv-nätverk.

De utländska it-teknikerna ska även fysiskt ha arbetat på Sveriges Radio i Stockholm, som klassas som ett skyddsobjekt. 

Enligt DN ska SR också ha anlitat extern, icke säkerhetsprövad arbetskraft till att bygga upp ett internt, digitalt system för VMA – viktigt meddelande till allmänheten, fram till 2019. Informationen ska ha lagrats på en utländsk molntjänst.

VMA sänds i samband med faror för allmänheten så som bränder, olyckor och gasläckor. Meddelandet ska även varna medborgare för större krissituationer så som kärnkraftsolyckor eller krig. 

Sveriges Radio är en del av det svenska totalförsvaret. P4 är Sveriges beredskapskanal och har i uppdrag att förmedla information från myndigheter i samband med kris eller krig.

Som en följd av granskningen av granskningen har MSB och SR kallats till riksdagens försvarsutskott för att svara på frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.