Fortsatta protester till stöd för spansk rappare

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna i Spanien är inne på dag sju. Fängslandet av rapparen Pablo Hasél utlöste protesterna som inte tycks avta.

– Det är skrämmande att vara röra sig ute och bli gripen, men ännu mer skrämmande att bara sitta hemma, säger Maria som demonstrerar i Barcelona till AFP.

Protesterna i Barcelona har pågått i en veckas tid. Men det rapporteras om demonstrationer och sammandrabbningar med polis i hela landet; i Granada, Valencia och Madrid.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har fördömt våldet, men det finns ingenting som tyder på att protesterna avtar.

En ung kvinna ska ha skadat ögat svårt till följd av ett polisingripande i Barcelona under helgen, enligt AFP. Händelsen har trissat upp stämningen mellan demonstranter och polis än mer.

Det finns även rapporter om plundrade och vandaliserade butiker och hotell.

Rappare dömd till fängelse

Demonstranterna protesterar till stöd för rapparen Pablo Hasél, som 2018 dömdes för glorifiering av terrorism och förolämpning av kungahuset på grund av det han skrivit på Twitter men även i låttexter, bland annat om den baskiska terrorgruppen ETA och terrorgruppen GRAPO.

I förra veckan greps Hasél i Lleida efter att tidsfristen för att överlämna sig för att avtjäna ett nio månader långa fängelsestraff löpt ut.

Gripandet av rapparen var den utlösande faktorn för oroligheterna. Men många demonstranter menar att protesterna handlar om missnöje med styret i Madrid i allmänhet, om yttrandefrihet och Kataloniens självständighet.

Lagarna

Artikel 578 i den spanska brottsbalken förbjuder både glorifiering av terrorism och ”förödmjukelse av dess offer och deras släktingar”.

2015 utökades artikel 578 efter terrorattackerna i Paris. Enligt Amnesty gäller de flesta överträdelser av 578 spanska terrorgrupper som GRAPO och ETA.

GRAPO (Antifascistiska motståndsgruppen första oktober) var en maoistisk terrorgrupp som var som mest aktiv under det sena 70-talet och tidiga 80-talet och har dödat 84 personer. Senast gruppen dödade någon var 2006 och sedan 2007 är den inte längre aktiv.

ETA (Baskerlandet och friheten) var en baskisk terrorgrupp som startades under Franco-regimen till stöd för ett fritt Baskien. Gruppen dödade bland annat Francos närmaste man Luis Carrero Blanco (1973), står bakom flertalet bombdåd och mord och mordförsök på politiker. Gruppen tros ha dödat över 800 personer. ETA överlämnade sina sista vapen 2017 och upplöstes helt 2018.

Artikel 490 och 491 slår fast att den som baktalar eller förolämpar kungen, drottningen eller någon av deras arvingar eller föregångare kan dömas till fängelse mellan sex månader och två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.