För sjätte dagen i rad: Demonstrationer och upplopp i Spanien

Publicerad

Det började den 15 februari när rapparen Pablo Hasél barrikaderat sig i ett universitet istället för att överlämna sig till polisen för att inleda ett nio månader långt fängelsestraff. Dagen därpå greps han och sedan dess har demonstrationer hållits i Spanien varje kväll.

Pablo Hasél dömdes 2018 för glorifiering av terrorism och för att ha förolämpat kungahuset genom låttexter och tweets där han bland annat har anklagat kungen för att vara en maffiaboss, kallat poliser nazister och hyllat medlemmar i de tidigare terrorgrupperna GRAPO och ETA.

Ett flertal andra rappare har de senaste åren dömts för samma eller liknande brott i Spanien. Bland andra har Amnesty international kritiserat den spanska regeringen för att ha en lagstiftning som förbjuder förolämpningar av kungahuset och regeringen har öppnat för att ändra lagen. 

Upplopp och demonstrationer

Under sex kvällar i rad, sedan Pablo Hasél greps för att inleda sitt fängelsestraff, har demonstrationer och upplopp pågått i flera städer i Spanien. Främst i rapparens hemregion Katalonien, men även i huvudstaden Madrid.

Under fredagen fördömde Spaniens premiärminister Pedro Sánchez det våld och den vandalisering som förekommit under veckans demonstrationer.

– I en fullvärdig demokrati, och Spanien är en fullvärdig demokrati, är det oacceptabelt att använda någon form av våld, det finns inga undantag. Det finns ingen situation som rättfärdigar det.

Lagarna

Artikel 578 i den spanska brottsbalken förbjuder både glorifiering av terrorism och ”förödmjukelse av dess offer och deras släktingar”.

2015 utökades artikel 578 efter terrorattackerna i Paris. Enligt Amnesty gäller de flesta överträdelser av 578 spanska terrorgrupper som GRAPO och ETA.

GRAPO (Antifascistiska motståndsgruppen första oktober) var en maoistisk terrorgrupp som var som mest aktiv under det sena 70-talet och tidiga 80-talet och har dödat 84 personer. Senast gruppen dödade någon var 2006 och sedan 2007 är den inte längre aktiv.

ETA (Baskerlandet och friheten) var en baskisk terrorgrupp som startades under Franco-regimen till stöd för ett fritt Baskien. Gruppen dödade bland annat Francos närmaste man Luis Carrero Blanco (1973), står bakom flertalet bombdåd och mord och mordförsök på politiker. Gruppen tros ha dödat över 800 personer. ETA överlämnade sina sista vapen 2017 och upplöstes helt 2018.

Artikel 490 och 491 slår fast att den som baktalar eller förolämpar kungen, drottningen eller någon av deras arvingar eller föregångare kan dömas till fängelse mellan sex månader och två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.