Branden den 21 september 2016 syntes över stora delar av Stockholm. Senare på kvällen sprängdes taket bort- se klippet här. Foto: TT

Förundersökning om branden på konsthögskolan läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden på Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen i Stockholm i september förra året inledde polisen en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. Förundersökningen har nu lagts ned då polisen inte kunnat styrka brandorsaken.

– Vi har inte lyckats få fram någon brandorsak och jag har därför beslutat att lägga ner förundersökningen, säger Anette Lagerkrantz, polisinspektör och förundersökningsledare på Polisen.

Oersättliga förluster

Det var den 21 september förra året som en kraftig och svårsläckt brand bröt ut i Kungliga konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. Branden och vattenskadorna orsakade omfattade skador på den gamla 1800-tals byggnaden och de studenter som hade sina ateljéer där förlorade sina konstverk och förstudier som de, i många fall, arbetat med i flera år.

– Byggnad och utrustning är förstörda. Men det värsta är att folk har förlorat sina arbeten. Förlusten är oersättlig, sa Konsthögskolans tillfällige rektor Peter Geschwind till SVT.

Undermåligt brandskydd

Efter branden kritiserade Stockholms brandförsvar konsthögskolan för undermåligt brandskydd. Konsthögskolan saknade vid tiden för branden brandcellsindelning och ritningarna över byggnaden var felaktiga. I en rapport från Stockholms brandförsvar konstaterades det att förvaringen av konst och konsthantverk var undermålig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.