Åklagarmyndigheten lägger ner förundersökningen om brott mot vapenlagen eller tjänstefel då inget brottsligt skett om den misstänkta personen var polis. Foto: TT/Kollage

Förundersökningen om tjänstefel läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Särskilda åklagarmyndigheten lägger ner förundersökningen om tjänstefel eller brott mot vapenlagen vid U2-konserten i Globen i söndags.

Enligt Lars Byström, presstalesman för polisen region Stockholm, är den misstänkte personen ännu inte identifierad.

Det är efter att chefsåklagare Håkan Roswall har gått igenom materialet som åklagarkammaren har valt att inte inleda förundersökning mot den ännu oidentifierade person, som medförde ett skjutvapen på söndagens konsert.

U2-Globen

– Skulle personen vara polis så är det inträffade ändå inget brott eftersom vapenlagen inte gäller för statens vapen. Inpasseringen vid Globen har inte skett vid myndighetsutövning vilket är grundkravet för att tjänstefel ska kunna föreligga, meddelar Håkan Roswall i ett beslut från åklagarmyndigheten.

Att förundersökningen lagts ner innebär alltså endast om åtal för brott mot vapenlagen eller tjänstefel. Ärendet återremmiteras nu till Söderortspolisen.

Kompletterande förhör

Ärendet rubriceras nu som misstanke om vapenbrott enligt Lars Byström, men det har ännu inte skett någon utveckling som polisen vill kommentera.

– Vi håller kompletterande förhör med den personalen som i samband med visiteringar inför konserten, upptäckte ett handvapen på en av besökarna, säger Lars Bystörm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U2-Globen

Mer i ämnet