Fotograf: Ukrainakrisen i medieskugga

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönta ryska fotografen Victoria Ivleva tycker att Mediadagarna i Göteborg fokuserat alldeles för lite på kriget i östra Ukraina.

Victoria Ivleva bevakade kriget i Ukraina under fjolåret. Och flera av hennes bilder därifrån visas upp i en utställning på Mediedagarna i Göteborg. Med i utställningen finns också bilder från kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl, som hon som enda fotograf besökt.

Men under hennes Sverigebesök är det krisen i Ukraina som är hennes huvudfokus.

– Det här seminariet är det enda som har fokuserat på kriget. Och jag vill framhålla att det här är inte bara ett krig i Ukraina. Det är ett krig i Europa. Jag får intrycket av att folk här fastnat i Rysslands geopolitiska bild om att det handlar om väst och öst eller om Ryssland och USA. Det här handlar om människor.

”Väldigt ledsen”

Och Ivleva säger att hon är bekymrad över det bristande intresset för konflikten.

– Jag är väldigt ledsen över det. För vem kommer stoppa Ryssland? En folklig opinion mot det här i västra Europa är det enda som kan det. Och då är det medierna som skapar opinion, men media är inte intresserade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.