Hör Sanna Sjöswärd, Michael Wernstedt från RAW och juristen Thomas Riesler prata om rättstvisten. Foto: SVT / TT

Fallet med fotografen Sanna Sjöswärd och Raoul Wallenberg Academy går vidare till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

10 000-tals såg skildringarna av förintelseöverlevare på Fotografiska museet, men sen gick meningarna isär för var gränsen för bildrättigheterna går. Nu prövas Sanna Sjöswärds tvist med Wallenberg-stiftelsen i Hovrätten. 

2017 fick frilansfotografen Sanna Sjöswärd en idé om ett större fotoprojekt med porträtt och berättelser av förintelseöverlevare. Efter att ha kontaktat Fotografiska i Stockholm knöts också insamlingsstiftelsen Raoul Wallenberg Academy (RWA) till projektet och hösten 2019 visades utställningen “Fading Stories – pass them on.”  

Men samtidigt som tiotusentals människor såg utställningens 23 porträtt, texter och ljudinspelningar började det knaka i relationen mellan Sjöswärd och RAW. Det handlade om tolkningen av parternas avtal och hur det skulle förlängas. Men i mars 2019 upphörde avtalet automatiskt.

Använde porträtten på sociala medier

En av flera tvistepunkter handlar om att Raoul Wallenberg Academy delar Sanna Sjöswärds fotografiska och litterära verk på Instagram och Facebook samt i den app som var en del av utställningen. Enligt Journalistförbundet är detta en överlåtelse till “tredje part” – medan RWA hävdar detta som “sina kanaler”. 

- De har använt materialet och bilderna olovligt i 18 månader och vi har bett dem under flera tillfällen, med Journalistförbundet bakom oss, att de ska ta bort bilderna. Det krävs ett nytt avtal och ett nytt godkännande och en ersättning om de ska nyttja mina bilder vidare, säger Sanna Sjöswärd.

Fick betala nära en miljon

Michael Wernstedt på Raoul Wallenberg Academy hävdar å sin sida att den fortsatta användningen av Sanna Sjöswärds bilder är i linje med avtalet.

- Hela syftet med projektet är att nå ut till gymnasieungdomar. Och gymnasieungdomar är på sociala medier. Så det har varit väldigt naturligt för oss att använda de kanalerna, säger Michael Wernstedt. 

I mars dömde Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms Tingsrätt till fördel för Raoul Wallenberg Academys och fotograf Sanna Sjöswärd ålades att betala 975 250 kronor till RWA. 

Nu har Svea Hovrätt gett prövningstillstånd och Sjöswärd hoppas på att en ny rättegång ska bevisa upphovsrättsintrång. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.