Foto: TT

Från Bob Dylan inte ett knyst – kan bli utan Nobelmiljoner

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det stod klart att Bob Dylan inte skulle medverka vid Nobelceremonin den 10 december förra året har alla undrat om han kommer hålla någon Nobelföreläsning överhuvudtaget.

För att få prispengarna har han enligt Svenska Akademiens regler sex månader på sig att ta sig upp i talarstolen. Efter den 10 juni brinner Nobelmiljonerna inne.

Många spekulationer har landat i att om det blir någon föreläsning alls, så blir det i helgen i samband med Dylans konserter på Waterfront i Stockholm.

Men det är i högsta grad oklart.

Ingen kontakt med Akademien

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius skriver på sin blogg att man på förekommen anledning vill meddela att Akademien inte talat med Dylan på flera månader, men att han är väl medveten om att föreläsningen måste hållas senast den 10 juni.

Även om Dylan inte håller någon föreläsning och blir utan prispengar (åtta miljoner kronor) så är han fortfarande förra årets Nobelpristagare i litteratur.

Något som även Danius understryker på sin blogg: ”För Svenska Akademiens del står det i alla händelser klart att 2016 års Nobelpristagare i litteratur är Bob Dylan och ingen annan”.

LÄS MER: Bob Dylan släpper nytt rippelalbum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.