Le consentement av Vanessa Springora har väckt liv i fransk metoo-rörelse. Foto: EPA/TT

Fransk polis gör räd hos förlag efter övergreppsanklagelser mot författare

Publicerad

Efter att författaren Vanessa Springora anklagat en känd fransk författare för att ha utsatt henne för övergrepp som tonåring har fransk polis nu genomfört en räd på författarens förlag. Enligt källor till nyhetsbyrån AFP letar polisen efter outgivna texter.

Författaren Vanessa Springora har nyligen utkommit med boken Le consentement (Samtycke) om hur hon utsattes för övergrepp då hon som 14-åring inledde en sexuell relation med en vuxen känd fransk författare.

Den manliga författarens förlag svarade med att dra in hans utgivning. Nu skriver nyhetsbyrån AFP att fransk polis genomfört en räd på förlaget i jakt på ”texter som inte förkommit i några av författarens utgivna verk”. Räden ska enligt AFP ha genomförts av en polisenhet specialiserad på våld mot minderåriga.

Har talat öppet om minderåriga

I början av januari inledde det franska åklagaväsendet en en utredning och radiokanalen Europe 1 rapporterar att åklagaren letar efter fler möjliga offer, skriver nyhetsbyrån TT.

Författaren har vid flera intervjutillfällen talat öppet om sexuella kontakter med minderåriga och har även skrivit texter om det. Enligt fransk lagstiftning är det olagligt för en vuxen att ha sex med ett barn under 15 år, men det klassas inte automatiskt som våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.