Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mannens dragning till minderåriga känd i årtionden Foto: Henrik Montgomery/TT

Fransk litteraturskandal: Författare anklagas för övergrepp mot minderårig

Uppdaterad
Publicerad

Förlaget Gallimard drar in en hyllad fransk författares totala utgivning. Bakgrunden är en nyutgiven bok i vilken författaren anklagas för sexuella övergrepp mot en minderårig, rapporterar The New York Times. Boken har väckt debatt om synen på sex med barn i Frankrike.

I åratal har den prisbelönte manlige författaren skrivit och talat offentligt om sin sexuella dragning till minderåriga.

I början av januari i år släpptes boken Le consentement (Samtycke, översatt till svenska) av Vanessa Springora, som författaren inledde en sexuell relation med när Springora var 14 år.

Anrikt förlag agerar

Författaren är den senaste i en rad kulturpersonligheter som hamnat i fokus i spåren av metoo-rörelsen i Frankrike. I dagarna stod det klart att det anrika förlaget Gallimard drar in författarens utgivning.

”Det lidande som Vanessa Springora uttrycker i boken motiverar exceptionella åtgärder”, skriver förlaget i ett pressmeddelande.

Även åklagarmyndigheten i Paris har agerat och, på eget initiativ, öppnat en preliminär utredning mot författaren. Utredningen ska framför allt fokusera på att kartlägga om det finns andra som också upplever att de har utnyttjats.

Frankrikes kulturminister Franck Riester har också sagt att författarens särskilda pension ska dras in som en konsekvens av den senaste tidens händelser och att författaren ska få avslag om han ansöker om bidraget igen.

Nekar till brott

I boken skriver Vanessa Springora om hur författaren förförde henne sexuellt och hur relationen sedan ledde till att hon drabbades av psykisk ohälsa och depression. Hon beskriver också förvirringen som uppstod i henne när hon upptäckte att författaren skrivit om sina förhållanden med otaliga andra flickor och pojkar, inklusive de han träffade på sexresor i Sydostasien, skriver tidningen The New York Times.

– Jag hoppas att kunna bidra till debatten om kontroll och samtycke, sade Vanessa Springora till L'Obs magazine. Springora uppger att hon inte vill väcka åtal mot författaren, och inte heller kommentera åklagarmyndighetens utredning.

Författaren har aldrig dömts för övergrepp och nekar till att ha utnyttjat någon. Han skriver till tidningen Le Parisien att medias rapportering om boken har varit ”orättvis och överdriven” och beskriver vidare ”skönheten i den kärlek som vi delade, Vanessa och jag”.

Väcker debatt

Och boken Le consentement har lett till stor debatt kring synen på sex med barn i Frankrike.

Enligt fransk lagstiftning är det olagligt för en vuxen att ha sex med ett barn under 15 år, men det klassas inte automatiskt som våldtäkt. Lagen fastslår inte, som i många andra länder, att en minderårig person per automatik är oförmögen att ge sitt samtycke, skriver The New York Times.

En kontroversiell hållning

Springoras berättelse kastar ljus på en kontroversiell hållning i synen på sexuella relationer mellan barn och vuxna som sprang ur Frankrikes 68-rörelse och kampen för sexuell frigörelse. Under parollen ”Det är förbjudet att förbjuda” förespråkade vissa att denna frigörelse inte bara skulle gälla vuxna. Barn skulle också få leva ut sin sexualitet, även i relationer med vuxna. Denna hållning fick också visst fäste i offentligheten.

I ljuset av Springoras bok och metoo-vågen som har fått förnyad kraft i Frankrike har denna hållning återigen blivit föremål för debatt och kritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer