Måndagen den 6 januari inleds rättegången mot den före detta Hollywood-producenten Harvey Weinstein i New York. Foto: Justin Lane/EPA/TT

Rättegången mot Weinstein inleds – åtalad för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Han står åtalad för våldtäkt och sexuella övergrepp. På måndagen inleds rättegången mot den förre filmmogulen Harvey Weinstein. Rättegången väntas pågå i sex till åtta veckor. Weinstein nekar till anklagelserna.

Allt började i oktober 2017 med ett reportage i tidningen New York Times. I reportaget anklagades Harvey Weinstein av flera kvinnor för sexuella trakasserier. Han anklagades också för att skapa en ”giftig miljö” för kvinnor inom sitt företag The Weinstein company.

Det reportaget blev startskottet för hela metoo-rörelsen och vågen av anklagelser om sexuella trakasserier. Det resulterade i att han innan årsskiftet till 2018 lämnades av sin fru, blev uppsagd från sitt eget företag och utesluten ur Oscarsakademin. Dessutom var han under utredning för brott i New York, London och Los Angeles.

Miljonuppgörelse

Sedan oktober 2017 har Harvey Weinstein anklagats för sexuella övergrepp av över 80 olika kvinnor, däribland av flera kända skådespelare.

I mitten av december kom besked om att Weinstein och hans tidigare filmbolag har gjort upp med ett 30-tal kvinnor. Uppgörelsen omfattade 25 miljoner dollar, motsvarande 235 miljoner svenska kronor, där merparten var ersättning till kvinnorna för att de drog tillbaka anklagelserna.

En dryg vecka senare meddelade dock en av kvinnorna att hon drar sig ur och lämnar in en civilrättslig stämning. Orsaken var att Weinstein inte behövde erkänna sina handlingar.

Åtalas i två fall – nekar till brott

Måndagen är den första rättegångsdagen i New York. Weinstein står åtalad i två fall, där det ena är en våldtäkt på en kvinna 2006 och det andra avser sexuella övergrepp på en annan kvinna 2013. Formellt sett finns det fem åtalspunkter.

Många av de andra händelserna är preskriberade eller anses inte underbyggda nog för att kunna leda till en fällande dom.

Weinstein nekar till alla anklagelser och menar att alla sexuella kontakter har skett med samtycke. Om han döms på de grövsta åtalspunkterna, så som grov våldtäkt, kan han dömas till livstids fängelse.

Rättegången beräknas pågå mellan sex och åtta veckor, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.