Rosanna Arquette, Rose McGowan och Ashley Judd är tre av de 23 kvinnor som skrivit under ett gemensamt uttalande angående Harvey Weinsteins uttalanden i en i intervju i New York Post. Foto: TT

Efter intervjun: 23 kvinnor anklagar Weinstein för ”gaslighting”

Uppdaterad
Publicerad

23 kvinnor som anklagat Harvey Weinstein för sexuella övergrepp skriver i ett gemensamt uttalande att Weinstein kommer att bli ”ihågkommen som sexuell förövare och en obotlig utnyttjare som tog allt och som inte förtjänar något.”
Detta efter att filmmogulen i en intervju sagt att hans arbete för att lyfta fram kvinnor glömts bort.

Det var i tidningen New York Post som Harvey Weinstein nyligen uttalade sig. Han hävdade då att han känner sig som en ”bortglömd man”. ”Jag har gjort fler filmer regisserade av kvinnor och om kvinnor än någon annan filmskapare, och då menar jag för 30 år sedan. Inte i dag när det är trendigt, jag gjorde det först. Jag lade grunderna för det”, säger han enligt tidningen.

Få offret att tvivla på sig själv

Enligt Harvey Weinstein har hans ”arbete för kvinnor i filmbranschen” fallit i glömska på grund av de omfattande våldtäktsanklagelser som riktats mot honom.

De 23 kvinnorna bakom uttalandet menar att Weinstein försöker ”gaslighta” samhället – igen. Gaslighting är en form av psykisk misshandel som innebär att presentera falsk information för att få offret att tvivla på sig själv. Begreppet är hämtat från filmen Gaslight från 1938 där en man långsamt manipulerar sin hustru till att tro att hon är galen.

Ihågkommen som ett sexuellt rovdjur

”Han säger i en ny intervju att han inte vill bli bortglömd. Det kommer han inte att bli. Han kommer att bli ihågkommen som sexuell förbrytare och en obotlig utnyttjare som tog allt och som inte förtjänar något”, skriver kvinnorna i sitt uttalande. De skriver även att de ”vägrar att låta det här rovdjuret skriva om sitt eftermäle”.  Ett uttalande som skrivits under av bland andra skådespelarna Rosanna Arquette, Ashley Judd och Rose McGowan, rapporterar bland andra The Guardian.

Rättegången mot Harvey Weinstein äger rum den 6 januari i New York. Han åtalas för våldtäkt och sexuella övergrepp. Weinstein har nekat till anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer