Harvey Weinstein 2019. Foto: AFP/TT

Harvey Weinstein: Mitt arbete för kvinnor i filmbranschen har glömts bort

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Hollywood-producenten Harvey Weinstein känner sig som en ”bortglömd man”. Det säger han i en ny intervju med The New York Post. Han uttrycker även bitterhet över att hans ”arbete för kvinnor i filmbranschen” fallit i glömska på grund av de omfattande våldtäktsanklagelser som riktats mot honom.

I intervjun med amerikanska tidningen The New York Post säger Harvey Weinsten att han vill bli ihågkommen som någon som professionellt har gjort ”mer för kvinnor än någon annan i filmbranschen”. Han menar att de omfattande våldtäktsanklagelser som riktas mot honom tagit ljuset från hans arbete för kvinnliga regissörer och skådespelare.

– Jag har gjort fler filmer regisserade av kvinnor och om kvinnor än någon annan filmskapare, och då menar jag för 30 år sedan. Inte idag när det är trendigt, jag gjorde det först. Jag lade grunderna för det, säger han enligt tidningen.

– Jag känner mig som en bortglömd man, fortsätter han.

Anklagad av över 70 kvinnor

Den före detta filmmogulen Harvey Weinstein har anklagats för sexuella övergrepp på över 70 kvinnor. Det var i oktober 2017 som anklagelserna briserade efter ett reportage i The New York Times, något som i sin tur blev startskottet på den världsomfattande metoo-rörelsen.

Nyligen kom besked att Harvey Weinstein och hans filmbolag nått en förlikning med ett 30-tal av de kvinnor som anklagat honom för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt.

Uppgörelsen innebär att samtliga civilfall mot Harvey Weinstein och styrelsemedlemmarna i hans bolag Weinstein company avslutas. Summan, som ligger på motsvarande 235 miljoner svenska kronor, betalas i sådana fall ut av bolagets försäkringsbolag. Merparten av pengarna är ersättning till kvinnorna för att de drar tillbaka anklagelserna.

Alla har dock inte godkänt uppgörelsen. En tidigare kvinnlig producent på Weinstein company och en skådespelare har tackat nej och planerar enligt sina jurister att bestrida den.

Åtalas för våldtäkt

Sedan tidigare är det också klart att Harvey Weinstein åtalas i två fall, en våldtäkt på en kvinna under 2006 och sexuella övergrepp på en annan kvinna 2013.

Rättsförhandlingarna mot Harvey Weinstein inleds den 6 januari i New York.

Harvey Weinstein har konsekvent nekat till alla anklagelser som riktats mot honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.