Harvey Weinstein lämnar en domstol i New York i början av december. Foto: AP/TT

Ny stämning mot Harvey Weinstein – kvinna hoppar av miljonuppgörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Harvey Weinstein har på nytt stämts för sexuella övergrepp. Den nya stämningen lämnades in av en av de kvinnor som ingick i en uppgörelse med filmmogulen i början av december.

För drygt en vecka sedan meddelades att Harvey Weinstein och hans tidigare filmbolag har gjort upp med ett 30-tal kvinnor som anklagat honom för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt.

Uppgörelsen omfattade 25 miljoner dollar, varav merparten är ersättning till kvinnorna för att de drar tillbaka anklagelserna. Weinstein å sin sida slapp erkänna att han har gjort något fel och behöver inte betala något ur egen ficka.

Men nu har en av kvinnorna hoppat av uppgörelsen, och lämnat in en civilrättslig stämning med hänvisning till att Weinstein inte behöver erkänna sina handlingar.

– Vi hoppas att den här stämningsansökan uppmuntrar andra offer och New Yorks statsåklagare att sälla sig till oss när vi fortsätter våra försök att hålla Weinstein ansvarig för sina handlingar, säger kvinnans advokat Douglas Wigdor.

Wigdor säger att han förstår dem som skrev under den tidigare uppgörelsen, men att den innehöll ”några av de mest anstötliga och ensidiga villkor” han sett.

Den uppgörelsen har ännu inte trätt i kraft. Varken den eller den nya stämningen berör den rättegång mot Weinstein som ska inledas i januari, där han står åtalad för våldtäkt mot två kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.